Indonezija: Novi predsjednički izbori repriza starih

Izbor između Joka Widoda (lijevo) and Prabowa Subianta (desno) repriza je izbora prije pet godina, kada je Joko tijesno pobijedio. (EPA)

Indonežani će na predsjedničkim izborima u srijedu birati između šefa države kojem je u međuvremenu oslabio imidž čovjeka iz naroda i nacionalističkog bivšeg generala upitnog pristupa poštivanju ljudskih prava

Izbor između Joka Widoda and Prabowa Subianta repriza je izbora prije pet godina, kada je Joko tijesno pobijedio. 

Joko je na dobrom putu da pobijedi i sada, pošto mu većina anketa daje dvoznamenkastu prednost. Analitičari, međutim, kažu da je iznenađenje još uvijek moguće.

Kada je Joko pobijedio prije pet godina bio je gotovo nepoznata osoba bez ikakvih veza s indonezijskom političkom i vojnom elitom. Iz anonimnosti prodavača namještaja izdigao se tek postavši gradonačelnik Sola u središnjoj Javi. 

Danas se hvali uspjesima svoje vlade u unapređivanju oronule infrastrukture gradnjom novih cesta, luka, aerodroma i brana.

Završena je tako autocesta preko Jave, duga tisuću kilometara, a nedavno je otvorena i prva linija podzemne željeznice u Džakarti.

Aktivisti za ljudska prava mu, međutim, zamjeraju da nije unaprijedio zaštitu ljudskih prava u zemlji, što mu je bilo jedno od ključnih obećanja.

Čini se i da predsjednik sve lošije podnosi kritike.

Raširena korupcija u zemlji

“Joko je dopustio da se ljudska prava, vladavina zakona i zaštita manjina još i srozaju otkako je izabran”, kaže Ben Bland, stručnjak za Indoneziju u australskom Lowyjevom institutu.

“Vladavina zakona je politizirana, kritičari vlade se hapse pod vrlo upitnim optužbama”, dodao je.

Joko nije uspio suzbiti niti antigay histeriju koja je zadnje tri godine uzela maha.

Policija često upada u klubove koje posjećuju homoseksualci, a uprava grada Pariamana na Sumatri s milijun rupija (450 kuna) kažnjava “homoseksualne aktivnosti koje uznemiruju javni red”.

Uz to, za potpredsjedničkog kandidata izabrao je muslimanskog svećenika Ma'rufa Amina, čelnika Indonezijskog vijeća ulema i poznatog homofoba koji smatra da homoseksualnost treba biti krivično gonjena.

U gospodarstvu, rast stagnira, proračunski manjak raste, a rupija je u rujnu prošle godine pala na najnižu razinu od azijske financijske krize 1998. godine.

Korupcija je raširena, iako Joko ima ugled nepotkupljivog političara. Nekoliko njegovih suradnika uhićeno je zbog korupcije, među njima i predsjednik stranke Golkar, članice vladajuće koalicije.

Prabowo u kampanji obećava da će sve građane tretirati jednako, bez obzira na etnicitet i vjeru.

“Naši učitelji, naši islamski svećenici učili su nas da je indonezijski islam onaj koji donosi dobro svemu u svemiru”, rekao je nedavno pred 100 tisuća pristaša u Džakarti.

Najmasovniji jednodnevni izbori

Mnogi mu ne vjeruju. Žestoki je nacionalist, podupire konzervativne muslimanske skupine  i protivi se pravima homoseksualaca.

“Manjinske skupine poput naše ni od jednog ne mogu očekivati mnogo. Ali to se posebno odnosi na Prabowa”, rekao je Yendra Buidana, glasnogovornik zajednice Ahmadija, pravca islama koji mnogi smatraju krivovjernim.

Prabowa, u ono doba vojnog generala, već godinama optužuju za kršenja ljudskih prava prodemokratskih aktivista za vrijeme Suhartova režima 90-ih godina prošlog stoljeća. 

On to negira.

Ove se godine predsjednički izbori održavaju paralelno s parlamentarnim i lokalnim.

Oko 250 tisuća kandidata iz 16 nacionalnih stranaka natječe se za više od 20 tisuća mjesta u nacionalnom, pokrajinskim i gradskim parlamentima.

Pravo glasa ima 193 milijuna ljudi, među kojima je 80 milijuna rođenih nakon 1980. godine.

Indonezijski izbori najmasovniji su jednodnevni izbori u svijetu.

Izvor: Agencije