Indonezija: Narandže mijenjaju kafu

Indonezijski proizvođači kafe ne uspijevaju uhvatiti priključak za svjetskim tržištem. Iako je ta zemlja četvrti proizvođač kafe u svijetu, manjak organizacije i pomoći države onemogućili su proizvođačima da se takmiče s globalnom konkurencijom.

Teška vremena zahtijevaju teške odluke. Farmeri koji generacijama uzgajaju kafu prinuđeni su da sijeku svoja drveća. Cijena kafe pala je za trećinu u odnosu na prošlu godinu, zbog prezasićenosti svjetskog tržišta. Zato su uzgajivači kafe odlučili okušati sreću s narandžama.

“Prvo smo se mučili s prevelikim cijenama proizvodnje. Kada smo konačno uspjeli uzgojiti kvalitetnu kafu, cijene su drastično pale. Budući da Vlada nema sluha za naše probleme, nemamo drugog izbora nego da posiječemo naša stabla”, izjavio je bivši proizviđač kafe Bunbun.

Indonezija jeste četvrti najveći proizvođač kafe u svijetu, ali u poređenju sa zemljama poput Brazila njena kafa je još nepoznata. Vlada je organizirala seminare za male farmere, kako bi im pomogla da povećaju proizvodnju i kvalitet.

Uprkos tome, Made Sukreta nije uspio prodati svoju kafu od prošle godine, a posebno ne ovogodišnju. Ali, ipak, ne odustaje.

Svi znaju za Starbucks

“Moja familija proizvodi kafu generacijama. Zato ne mogu tek tako odustati. Šta god da se dogodi, ja ću nastaviti uzgajati kafu, iako se već mnogo mučim. Nadam se da će sljedeće godine cijene opet rasti”, rekao je on.

Proizvođači kafe slažu se da se mora poraditi na jačanju popularnosti indonezijske kafe. Kažu kako farmeri ne bi trebali prodavati kafu stranim kompanijama, nego napraviti vlastiti brend, kako bi je prodavali po većoj cijeni.

“Starbucks koristi dosta indonezijske kafe, ali ljudi znaju samo za ime Starbucks. Zato su strani brandovi poput Starbucksa, Koffie Beena ili Black Kanyona poznatiji od naše kafe. To je nešto što bih ja volio promijeniti”, kazao je Rudy Pesik, proizvođač kafe.

Za sada indonezijski uzgajivači kafe zatvaraju poslovanja. A sve veći rast svjetskog tržišta snažno je upozorenje Indoneziji da užurbano počne jačati svoju konkurentnost.

Izvor: Al Jazeera