Indonezija: Joko Widodo u vodstvu na predsjedničkim izborima

Na izborima učestvuje rekordni broj od 245.000 kandidata iz 16 nacionalnih stranaka (EPA)

Aktuelni indonezijski predsjednik Joko Widodo za 13-postotnih bodova je ispred svog protukandidata u utrci za novog šefa države, pokazuju rezultati koji se temelje na neslužbenim brojkama Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Widodo ima 56,7 posto podrške, a njegov protukandidat, bivši general Prabowo Subianto 43,3 posto, objavili su iz CSIS-a, prenosi Hina.

CSIS je jedna od 40 ovlaštenih organizacija koje su dobile akreditacije indonezijskog izbornog štaba kako bi provodile neslužbena i brza prebrojavanja glasova, na temelju uzorka  s glasačkih mjesta širom zemlje.

Slična su prebrojavanja u prošlosti dobro predvidjela konačne rezultate izbora.

Indonežani su u srijedu birali predsjednika i zastupnike parlamenta, a to je prvi puta da su se predsjednički i parlamentarni izbori u toj zemlji održali istog dana, što je bio veliki logistički izazov.

Rekordni broj od 245.000 kandidata iz 16 nacionalnih stranaka natjecalo se za više od 20.000 mjesta u nacionalnom, pokrajinskim i gradskim parlamentima. 

Na biralištima 190 miliona ljudi

S blizu 800.000 glasačkih mjesta, radi se o jednima od najvažnijih izbora u historiji najmnogoljudnije muslimanske zemlje u svijetu, a ujedno i najkompleksnijim.

Na birališta je pozvano više od 190 miliona Indonežana.

Raspoređeno je gotovo 350.000 policajaca i vojnika.  

Izbori se protežu na arhipelagu od 17.000 otoka između Indijskog okeana i Pacifika, prostirući se na gotovo 5.000 kilometara od krajnjeg zapada i otoka Sumatra do najistočnije provincije Papue.

Indonezijski izbori najmasovniji su jednodnevni izbori u svijetu. 

Borba između Jokoa i Prabowoa je ponavljanje predsjedničkih izbora 2014. koje je Joko tijesno dobio.

Izvor: Agencije