Indonezija: Broj poginulih povećan na 1.763

U septembru prošle godine razoran zemljotres, koji je izazvao i cunami, devastirao je grad Palu (Arhiva)

Broj smrtno stradalih osoba nakon zemljotresa i propratnog cunamija na indonezijskom otoku Sulawesi povećan je na 1.763, a spasilačke ekipe i dalje pretražuju devastirana naselja, javlja Anadolija.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama u Indoneziji (BNPB) saopćila je da su spasilačke ekipe do sada pronašle tijela 1.763 poginule osobe, a glasnogovornik te agencije Sutopo Purwo Nuhroho izrazio je zabrinutost da bi bilans smrtno stradalih mogao biti znatno veći s obzirom da brojna naselja još nisu pretražena.

Isti izvor javlja da su nadležne službe sahranile 1.755 žrtava i da će i novopronađena tijela biti odmah ukopana.

Šteta preko 658 miliona dolara

Više od 2.600 osoba je povrijeđeno tokom zemljotresa koji je 28. septembra pogodio otok Sulawesi i izazvao cunami čiji valovi su dosezali i visinu od šest metara.

Prema preliminarnim izvještajima BNPB-a tokom katastrofe je oštećeno više od 70.000 stambenih objekata i škola, a blizu 63.000 ljudi zbrinuto je u šatorska naselja.

U istim izvještajima se navodi da je riječ o materijalnoj šteti koja u preliminarnoj verziji dostiže 658 miliona dolara. Konačna šteta bi mogla biti znatno veća.

Izvor: Agencije