Indirektan sukob Irana i Saudijske Arabije

Iranski teretni brod sa humanitarnom pomoći za Jemen stigao je u Džibuti. Bit će usidren u jemenskoj luci Al-Hudejda, koja je pod kontrolom pokreta Husi.

U međuvremenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, nastavlja bombardirati položaje tog pokreta u Jemenu.

Jemen je nekada bio podijeljen na dva dijela. Sjeverni dio, poznat kao Arapska Republika Jemen, postao je država 1962. godine. Južni dio bio je pod kontrolom Britanaca sve do 1967. godine, kada postaje komunistička država.

Moderna Republika Jemen formirana je 1990. godine, nakon ujedinjenja sjevernog i komunističkog, južnog dijela. Međutim, odmah nakon toga pojavljuje se separatistički pokret na jugu.

Ali Abdullah Saleh, koji je bio predsjednik Sjevernog Jemena od 1979. godine, postaje predsjednik ujedinjenog Jemena i vlada od 1990. do 2011. godine, kada je svrgnut u revoluciji.

Hadijev bijeg

Suočavao se prvo sa građanskim ratom do 1994, a zatim sa tri sigurnosna izazova: separatističkim pokretom na jugu, šiitskim pobunjenicima Husima na sjeveru i sa Al-Kaidom. Nakon svrgavanja Saleha, vlast preuzima njegov dugogodišnji zamjenik – Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Početkom ove godine Husi se protive prijedlogu unutrašnjeg uređenja države sa šest konfederalnih jedinica. Žele da njihov vođa, Abdul-Melik al-Husi, bude na čelu Jemena. Suniti se tome protive.

U želji da se ponovno vrati na vlast, svrgnuti predsjednik Saleh staje na stranu Husa, koji ubrzo zauzimaju velike dijelove teritorije i glavni grad Sanu. Predsjednik Hadi zatim bježi u Saudijsku Arabiju, odakle vodi pokret otpora. Arapske zemlje formiraju vojnu koaliciju, koja pokreće zračne udare protiv Husa. Međutim, nakon više sedmica zračnih udara Husi i dalje kontroliraju glavni grad.

Zbog iranske podrške Husima i saudijske podrške sunitima i svrgnutom predsjedniku, mnogi analitičari ovo vide kao indirektan sukob te dvije bliskoistočne velesile.

Izvor: Al Jazeera