Oglasi

Indijsko govedo daje 10 puta više mlijeka

Indija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mlijeka, uključila se u promociju goveda Murrah.

YiZUGB4Lwbc

Indija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača mlijeka.

Količinu mlijeka sada želi dodatno povećati uz pomoć goveda vrste Murrah, koja inače daju i do deset puta više mlijeka od drugih vrsta, javlja reporter Al Jazeere Faiz Jamil.

Govedo vrste Murrah izuzetno je cijenjeno zbog dugovječnosti i snage. Neki uzgajivači najviše zarađuju od rasploda.

"Ovo je izvanredno govedo. Za svako njegovo tele zaradim više od 2.000 dolara, dok se druga telad prodaju za manje od 200 dolara", kaže stočar Karamvir Singh.

Osim na prodaji teladi, Singh zarađuje i na prodaji sjemena, 475 dolara po mililitru. Izgradio je krug stalnih mušterija.

"Nakon oplodnje ovim sjemenom rađaju se velika goveda koja daju mnogo mlijeka. Telad su im također dobra, dobro se prodaju", kaže Singh.

Država je prepoznala potencijal goveda Murrah u stočarstvu, pogotovo u proizvodnji mlijeka, i uključila se u promociju te životinje.

Više u videosnimku.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.