Indijski sud odbacio zahtjev Novartisa

Vrhovni sud Indije odbacio je zahtjev švicarske farmaceutske kompanije Novartis da zaštiti patentirani lijek koji se koristi u liječenju leukemije Glivec, izjavio je odvjetnik Anand Grover, koji zastupa aktiviste društvene zdravstvene zaštite.

Al Jazeerin reporter Sohail Rahman izvještava iz New Delhija da je ovo odbijanje “veliki razočaranje” za Novartis, jer omogućuje indijskoj kompaniji da nastaviti proizvodnju jeftinijeg generičkog lijek za domaće i međunarodne potrošače.

Ova odluka je također presedan, jer se njom zabranjuje međunarodnim farmaceutskim kompanijama stjecanje prava na nove patente u Indiji, navodi agencija Tanjug.

Advokat Grover kaže da će ovakva odluka pomoći siromašnim ljudima da lakše dođu do pristupačnijih, generičkih verzija lijekova koji spašavaju život.

Novartis je 2006. godine započeo pravnu bitku u Indiji s ciljem izbacivanja na tržište novog lijeka u borbi protiv leukemije.

Indijska kancelarija za patente odbacila je zahtjev Novartisa, navodeći kao razlog da se ne radi o novom lijeku.

Patentni zakon

Indija je 1970. donijela Patentni zakon kojim je zbog prevelikog siromaštva, ali i tadašnje intenzivnije politike socijalne države, zabranila patentiranje otkrića novog svojstva ili nove upotrebe poznate supstance ili same upotrebe poznatog procesa, mašine ili aparata ako se ne dokaže da takav poznati proces rezultira novim proizvodom ili uključuje barem jedan dodatni reaktant.

Zahvaljujući tom zakonu, jedna petina ukupne svjetske proizvodnje generičkih lijekova odvija se u Indiji, prenijela je agencija Hina.

Indijsko domaće tržište lijekova u svijetu je 14. po veličini, no s godišnjim rastom od 13 do 14 posto i najvećom svjetskom populacijom, predstavlja veliki potencijal u trenutku kada je razvoj tradicionalnih tržišta usporen.

Odluka Vrhovnog suda odrazit će se na slične slučajeve stranih farmaceutskih kompanija i njihove zaštićene lijekove.

Na primjer, lijek Sutent kompanije Pfizer i lijek za hepatitis C farmaceutske kompanije Roche Holding AG izgubili su prošle godine svoj patentirani status u Indiji, a ova odluka bez sumnje će im otežati mogućnost da ga ponovno dobiju.

Generički lijekovi su oni lijekovi koji sadrže isti aktivni sastojak kao i patentirani lijekovi, ali ih proizvodi druga kompanija i koji se prodaju po nižoj cijeni od patentiranih lijekova.

Razlika u cijenama

U Indiji je ta razlika u cijenama dodatno izražena zbog jeftinog procesa proizvodnje, koji je ondje moguć.

Osim što se proizvode za prekobrojno i presiromašno stanovništvo Indije, tamo proizvedeni generički lijekovi izvoze se u ostale siromašne zemlje svijeta.

Novartis je na sudu pokušao osporiti spomenuti članak, a njime se onemogućuje patentiranje lijekova koji su modifikacija nekog postojećeg lijeka.

Novartis je 2005. imao priliku patentirati Glivec, što je propustio napraviti, a Indija je zbog vanjskih političkih pritisaka 2005. počela patentirati lijekove.

Izvor: Al Jazeera i agencije