Indijski premijer: Pakistan možemo u 10 dana pretvoriti u prah

Kašmir, Vojska, Vojnici
Nove napetosti između dvije zemlje nastale su kada je Indija u augustu 2019. ukinula poseban status muslimanskoj većini u Kashmiru (EPA)

Indija posjeduje vojne kapacitete da pobijedi Pakistan za manje od 10 dana u slučaju novog oružanog sukoba između dvije zemlje, izjavio je indijski premijer Narendra Modi, javio je AFP.

Pakistan i Indija su dvije nuklearne sile koje su vodile tri rata od 1947. godine zbog raspodjele teritorija u Kashmiru.

“Pakistan je već izgubio tri rata. Našim oružanim snagama bi bilo potrebno od sedam do deset dana da Pakistan pretvore u prah”, rekao je Modi u govoru na vojnoj akademiji u New Delhiju, prenosi agencija Beta.

Himalajsko područje Kashmira podijeljeno je između Pakistana i Indije, a obje zemlje smatraju da polažu teritorijalno pravo nad cijelim područjem.

Napetosti zbog ukidanja posebnog statusa

U kolovozu prošle godine New Delhi je ukinuo poseban status muslimanskoj većini u Kashmiru u pokušaju da integrira indijski teritorij, što je izazvalo prosvjede i razljutilo Kashmir i Pakistan te izazvalo nove napetosti između dvije zemlje.

Pakistan je osudio indijsku odluku o promjeni statusa Kashmira i rekao da će indijsko kažnjavanje prosvjeda “odvući još više muslimana u svijetu u ekstremizam”.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine, kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koji su po, povlačenju Britanaca, tražili da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Izvor: Agencije