Indijski ministar: Jednog dana preuzet ćemo cijeli Kašmir

Kašmir, Protest
Ukidanje posebnog statusa muslimanskoj većini u Kašmiru izazvalo je proteste (EPA)

Indijski ministar vanjskih poslova rekao je u utorak da dio Kašmira pod kontrolom Pakistana pripada Indiji i očekuje da će Indija preuzeti kontrolu nad tim dijelom jednog dana.

Indija vlada široko naseljenom dolinom Kašmira, dok Pakistan kontrolira dio teritorije na zapadu, što New Delhi opisuje kao “Kašmir pod okupacijom Pakistana” (PoK). 

“Naš stav o PoK-u uvijek je bio i bit će jasan. PoK je dio Indije i očekujemo da ćemo jednog dana imati fizičku jurisdikciju nad tim dijelom”, rekao je ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar na konferenciji za medije, prenosi Hina.

Pakistan osudio indijsku odluku

Prošlog mjeseca New Delhi je ukinuo poseban status muslimanskoj većini u Kašmiru u pokušaju da integrira indijsku teritoriju, što je izazvalo proteste i razljutilo Kašmir i Pakistan.

Pakistan je osudio indijsku odluku o promjeni statusa Kašmira i rekao da će indijsko kažnjavanje protesta odvući još više muslimana u svijetu u ekstremizam.

Jaishankar kaže da je ukidanje posebnih prava Kašmiru unutrašnje pitanje Indije i da je jedini cilj bio okončati terorizam na granici s Pakistanom.

Izvor: Agencije