Indijske vlasti zabranile opozicionim liderima da posjete Kašmir

Indijska vlada je uvela oštrije mjere u toj oblasti, uključujući gašenje medija i slanje hiljada vojnika (EPA)

Indijska vlada je zabranila nekim opozicionim liderima da posjete indijski dio Kašmira, gdje su željeli da procjene sigurnosnu situaciju nastalu poslije ukidanja ustavne autonomije te oblasti sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Predstavnike devet opozicionih stranaka vlasti su poslale nazad u New Delhi pošto su nekoliko sati čekali na aerodromu u Srinagaru, najvećem gradu indijske savezne države Jamu i Kašmir, saopštila je opoziciona Kongresna partija.

Indijski opozicioni lideri odletjeli su za Srinagar oko tri nedjelje poslije ukidanja ustavne autonomije Kašmira, više decenija garantovane indijskim ustavom.

Zaustavljeni i novinari

Poslije te odluke indijska vlada je uvela oštrije mjere u toj oblasti, uključujući gašenje medija i slanje hiljada vojnika.

Među opozicionim političarima koji su htjeli da posjete Kašmir bili su lideri Kongresne partije i Komunističke partije Indije, Raul Gandhi i Sitaram Yechury.

U pakistanskom dijelu Kašmira policija je zaustavila stotine novinara koji su željeli da simbolično pređu u indijski dio te teritorije oko koje se dvije nuklearne sile spore od sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Izvor: Agencije