Oglasi

Indijska vojska ubila pakistanskog vojnika

Vojnik je ubijen u Kašmiru, a pakistanska armija tvrdi da pucnjavi nije prethodila provokacija.
Vojnik je ubijen u kašmirskom području Kundi u razmjeni vatre s indijske straneAP

Indijska vojska ubila je u utorak u spornom Kašmiru jednog pakistanskog vojnika, saopćila je pakistanska armija, a prenosi Tanjug.

Vojnik je ubijen u području Kundi u razmjeni vatre s indijske strane, a pakistanska armija tvrdi da pucnjavi nije prethodila provokacija, prenio je AP.

Najnoviji incident dešava se u trenutku najvećih sporadičnih sukoba između dvije zemlje u proteklih skoro deset godina. Samo u prethodnih deset dana, duž granice dvije država poginula su tri pakistanska i dva indijska vojnika.

Indijska Vlada je optužila pakistanske vojnike da su osmog januara ušli na indijsku teritoriju i ubili dva njihova vojnika, a potom jednom od njih odsjekli glavu.

Negiranje Pakistana

Pakistan je negirao da su njihovi vojnici umiješani u taj incident i optužio indijske trupe za ubistvo dva svoja vojnika.

I Indija i Pakistan polažu pravo na Kašmir, podijeljenu regiju na granici između Indije, Pakistana i Kine u kome su većina stanovnika muslimani.

Indija je obustavila mirovni proces poslije napada pakistanskih ekstremista na Mumbaj 2008. godine. Pregovori su nastavljeni u februaru 2012.

Do sada nije postignut napredak u vezi s Kašmirom, ali dvije zemlje su uspjele da se dogovore oko nekih manje spornih pitanja poput trgovine.

Dvije zemlje koje posjeduju nuklearno naoružanje uglavnom poštuju primirje u Kašmiru sklopljeno u novembru 2003. godine, ali povremeno dolazi do manjih okršaja praćenih međusobnim optužbama.

Izvor: Agencije