Oglasi

Indijka optužila policajce za grupno silovanje

Žena navodi da su je silovala četiri policajca kada je odbila platiti mito za oslobađanje supruga iz policijskog pritvora.
Indijke često protestuju zbog vala silovanjaAFP/Getty

Indijka je optužila četvoricu policajaca za grupno silovanje u policijskoj stanici u državi Uttar Pradesh, dvije sedmice nakon što su dvije tinejdžerke, žrtve grupnog silovanja, obješene u drugom dijelu te države.

Žena je rekla da je otišla u policijsku stanicu da traži oslobađanje svog supruga, kada je napadnuta.

''U 11:30, kada nije bilo nikoga u prostoriji, zamjenik inspektora odveo me u svoju kancelariju i silovao me u policijskoj stanici'', rekla je lokalnoj televiziji CNN-IBN.

Žena se žalila policijskom zapovjedniku u srijedu. Napad se navodno dogodio kada nije htjela da plati mito kako bi njen suprug bio oslobođen.

''Ispoštovat ćemo proceduru. Žrtva je uložila tužbu i krivac će uskoro biti uhapšen'', rekao je policijski zvaničnik Virendra Kumar Shekhar.

Zamjenik inspektora Balbir Singh rekao je da je krivični postupak u toku protiv četiri policajca.

Val napada

Policija takođe istražuje smrt devetnaestogodišnje djevojke koja je pronađena obješena na drvo u selu u okrugu Moradabad.

''Brat djevojke uložio je tužbu protiv neidentifikovanih osoba. Navodi da je djevojka ubijena", rekao je Kumar za AFP.

Slučaj je posljednji u nizu silovanja i ubistava u najmnogoljudnijoj indijskoj državu Uttar Pradesh.

Prošlog mjeseca, dvije djevojčice stare 12 i 14 godina silovane su i linčovane u njihovom selu. Napadnute su kada su otišle u polje da izvrše nuždu jer nisu imale toalet u kućama.

Njihovi roditelji satima su odbijali da skinu njihova beživotna tijela sa drveta na koje su obješena, u znak protesta protiv policije koja je, kako su rekli, odbijala da krivično goni napadače jer su djevojčice pripadale nižoj kasti.

Premijer Narendra Modi u srijedu je zatražio od svih političara da sarađuju kako bi zaštitili žene.

Indija je prošle godine uvela oštrije kazne za seksualno nasilje nakon smrtonosnog grupnog silovanja studentice u New Delhiju u decembru 2012, ali vlasti nisu uspjele zaustaviti val nasilja nad ženama.

U srijedu je 45-godišnja žena pronađena obješena na drvo u državi Uttar Pradesh. Njena porodica rekla je da je ona silovana i ubijena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.