Indijka optužila policajce za grupno silovanje

Indijke često protestuju zbog vala silovanja (AFP)

Indijka je optužila četvoricu policajaca za grupno silovanje u policijskoj stanici u državi Uttar Pradesh, dvije sedmice nakon što su dvije tinejdžerke, žrtve grupnog silovanja, obješene u drugom dijelu te države.

Žena je rekla da je otišla u policijsku stanicu da traži oslobađanje svog supruga, kada je napadnuta.

”U 11:30, kada nije bilo nikoga u prostoriji, zamjenik inspektora odveo me u svoju kancelariju i silovao me u policijskoj stanici”, rekla je lokalnoj televiziji CNN-IBN.

Žena se žalila policijskom zapovjedniku u srijedu. Napad se navodno dogodio kada nije htjela da plati mito kako bi njen suprug bio oslobođen.

”Ispoštovat ćemo proceduru. Žrtva je uložila tužbu i krivac će uskoro biti uhapšen”, rekao je policijski zvaničnik Virendra Kumar Shekhar.

Zamjenik inspektora Balbir Singh rekao je da je krivični postupak u toku protiv četiri policajca.

Val napada

Policija takođe istražuje smrt devetnaestogodišnje djevojke koja je pronađena obješena na drvo u selu u okrugu Moradabad.

”Brat djevojke uložio je tužbu protiv neidentifikovanih osoba. Navodi da je djevojka ubijena”, rekao je Kumar za AFP.

Slučaj je posljednji u nizu silovanja i ubistava u najmnogoljudnijoj indijskoj državu Uttar Pradesh.

Prošlog mjeseca, dvije djevojčice stare 12 i 14 godina silovane su i linčovane u njihovom selu. Napadnute su kada su otišle u polje da izvrše nuždu jer nisu imale toalet u kućama.

Njihovi roditelji satima su odbijali da skinu njihova beživotna tijela sa drveta na koje su obješena, u znak protesta protiv policije koja je, kako su rekli, odbijala da krivično goni napadače jer su djevojčice pripadale nižoj kasti.

Premijer Narendra Modi u srijedu je zatražio od svih političara da sarađuju kako bi zaštitili žene.

Indija je prošle godine uvela oštrije kazne za seksualno nasilje nakon smrtonosnog grupnog silovanja studentice u New Delhiju u decembru 2012, ali vlasti nisu uspjele zaustaviti val nasilja nad ženama.

U srijedu je 45-godišnja žena pronađena obješena na drvo u državi Uttar Pradesh. Njena porodica rekla je da je ona silovana i ubijena.

Izvor: Agencije