Oglasi

Indija: Više od 1.000 mrtvih, prijete nove poplave

Više od 18 miliona osoba zahvaćeno je poplavama diljem države.
U nesrećama izazvanim snažnim kišama u devet najpogođenijih saveznih država je od juna do 15. avgusta poginulo 1.058 osobaEPA-EFE

Indija je u nedjelju izdala nova upozorenje zbog mogućih poplava u sjevernim dijelovima države nakon što je širom država zbog monsunskih kiša do sad umrlo više od 1.000 osoba, prenose agencije.

Indijska monsunska sezona koja traje od juna do septembra donosi jake kiše koje su bitne za poljoprivredu, ali izazivaju ogromne štete i stradanja.

Prema podacima federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, u nesrećama izazvanim snažnim kišama u devet najpogođenijih saveznih država je od juna do 15. avgusta poginulo 1.058 osoba.

Više od 18 miliona osoba zahvaćeno je poplavama diljem države.

U zapadnoj saveznoj državi Maharashtra zabilježen je najveći broj smrtno stradalih - 245.

Nastavak padavina

Većina smrti uzrokovana je utapanjem, urušavanjem zgrada i klizištima, rekli su zvaničnici.

Vlasti sjevernih planinskih saveznih država Himachal Pradesh, Rajashtan i Punjab u nedjelju su izdale novo upozorenje od poplava.

U tim državama posljednjih 48 sati pada snažna kiša, a meteorološki zavod predviđa kako će se kiše nastaviti i tokom iduća dva dana.

Zbog klizišta je blokirano nekoliko cesta u Himachal Pradeshu, uključujući i važnu autocestu.

Višak vode koji se ispušta u rijeke iz brana u Himachal Pradeshu mogao bi poplaviti niža područja u državi, kao i susjedni Punjab, rekao je zvaničnik državne jedinice za upravljanje katastrofama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.