Indija usvojila zakon o državljanstu progonjenih, muslimani negoduju

U pograničnim regionima izbile su demonstracije zbog usvojenog zakona, od kojih su neke prerasle u blokadu željeznica i puteva (EPA)

Indijski poslanici usvojili su zakon kojim se odobrava državljanstvo nemuslimanima koji su migrirali iz Pakistana, Bangladeša i Afganistana, iako su kritičari ocijenili da taj potez potkopava sekularni Ustav te zemlje.

Po prijedlogu tog zakona, indijsko državljanstvo bi dobili budisti, kršćani, hindusi, đainisti, parsi i siki koji su napustili navedene tri zemlje zbog vjerskog progona prije 2015. godine.

Međutim, zakon se ne odnosi na muslimanske izbjeglice Rohinje, koji su izbjegli progon u Mijanmaru, objavio je AP, prenosi Tanjug.

Gornji dom Parlamenta donio je zakon u srijedu uvečer, dok je on prošao u Donjem domu još u ponedjeljak.

Prije nego što stupi na snagu, zakon treba ratificirati predsjednik Indije, što se smatra za formalnost.

Zakon izazvao demonstracije

Prijedlog zakona donijela je hinduistička nacionalistička Vlada premijera Narendra Modija, koji je rekao da će taj zakon “ublažiti patnje mnogih koji su se godinama suočavali s progonom”.

Kritičari upozoravaju da je to još jedan korak Modijeve administracije u nastojanju da marginalizira oko 200 miliona indijskih muslimana.

U pograničnim regionima Indije izbile su demonstracije, od kojih su neke prerasle u blokadu željeznica i puteva.

Policija je ispalila gumene metke i upotrebljavala palice i suzavac da rastjera demonstrante, a negdje je uveden i policijski sat.

Također, kako se navodi, vojnici su u pripravnosti u slučaju da nasilje eskalira, objavile su agencije.

Izvor: Agencije