Indija: U toplotnom udaru više od 30 mrtvih

Indija, Vrućina
Sve više gradova u Indiji suočava se s vrućinama i temperaturama iznad 45 stepeni (EPA)

Toplinski val koji je zahvatio Indiju usmrtio je 36 osoba, od kojih je najviše siromašnih radnika, objavila je u srijedu državna služba za nepogode, upozoravajući da su rekordne temperature zabilježene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

Glavni grad Indije, New Delhi, zabilježio je temperaturu 48 Celzijevih stupnjeva, što je najviša ikad izmjerena temperatura u tom gradu, dok je u Churuu, u sjeverozapadnoj državi Rajasthan, temperatura dosegnula čak 51 stupanj.

“Ovo je najgori toplinski udar ikad. Tijekom 2015. toplinski je val bio zabilježen u devet država, a sada se procjenjuje na njih 23”, rekao je Anup Kumar Srivastava, stručnjak za suše i toplinske udare pri državnoj službi za nepogode (NDMA), kako prenosi Hina.

Posebno zabrinjavajuća situacija s vodom

“Potvrdili smo 36 smrti, od kojih najviše među slabo plaćenim radnicima koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom”, rekao je Srivastava za Reuters.

U Indiji za vrijeme ljetnih mjeseci obično vlada nestašica vode, no ove je godine situacija osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim državama u kojima 2018. nije bilo mnogo oborina za vrijeme sezone monsunskih kiša.

NDMA je predviđala da će toplinski udar pogoditi Indiju sredinom ožujka, no vrijeme je postalo ekstremno sredinom svibnja te se očekuje da će trajati do sredine lipnja. 

Sve više gradova suočava se s vrućinama većim u odnosu na protekle godine i temperaturama iznad 45 stupnjeva, rekao je Srivastava.

Iako je u Indiji bilo više od 2.000 smrti zbog toplinskog udara tijekom 2015., broj smrtnih slučajeva smanjen je u sljedeće tri godine jer je su se kampanje kojima se podiže svijest u javnosti proširile na više država, rekao je službenik NDMA. 

Izbori utjecali na nadzor kampanja podizanja svijesti

“Željeli smo smanjiti broj umrlih na jednoznamenkastu brojku ove godine”, dodao je Srivastava.

“Mnogi su političari bili zaokupljeni izborima, što je i utjecalo na nadzor kampanja za podizanje svijesti.”

Indijski državni izbori održani su od 11. travnja do 19. svibnja.

Izvor: Agencije