Indija: U škole uveden predmet o sreći

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna četvrtina djece starosne dobi od 13 do 15 godina u Indiji bori se protiv depresije (EPA)

U više od hiljadu škola u indijskoj metropoli Delhiju predmet o sreći je uvršten u nastavni plan i program, javlja Anadolija.

Ministar obrazovanja u Delhiju Manish Sisodia je kazao novinarima da se predmet o sreći provodi u okviru važnog i korisnog projekta na čijem razvoju se radilo prethodnih godina.

Istakao je kako će se časovi o sreći, koji će trajati oko 30-45 minuta, izvoditi svaki dan u preko hiljadu škola, dodajući da će se predmet o sreći izvoditi u vrtićima kao i u osnovnim školama za učenike do 8. razreda.

Razvoj emotivne inteligencije

Učenici na ovim časovima neće biti ocjenjivani ocjenom, kao što je praksa u drugim školama, niti će imati testove i domaću zadaću.

Cilj ovog predmeta je da kod učenika razvije emotivnu inteligenciju putem aktivnosti kao što je meditacija i razgovor o vrijednostima.

Nastavnici u Delhiju se nadaju da će časovi o sreći pomoći mladima i učenicima u borbi protiv depresije, stresa i različitih anksioznih poremećaja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna četvrtina djece starosne dobi od 13 do 15 godina u Indiji bori se protiv depresije.

Izvor: Agencije