Oglasi

Indija traži zabranu e-cigareta i zatvorske kazne za prekršitelje

Prijedlog indijskog ministarstva zdravstva mogao bi ugroziti planove širenja kompanija kao što je Philip Morris International.
Oni koji su prvi put uhvaćeni u prekršaju bili bi suočeni sa zatvorskom kaznom do jedne godine i novčanom u iznosu od 1.400 dolaraAP

Indijsko ministarstvo zdravstva predložilo je zabranu proizvodnje i uvoza elektroničkih cigareta, što bi moglo ugroziti planove širenja velikih kompanija kao što su Juul Labs i Philip Morris International.

Ministarstvo je predložilo da vlada donese odluku kojom se zabranjuju e-cigarete u javnom interesu, saopćivši kako treba osigurati da one ne postanu "epidemija" među djecom i mladim ljudima.

"E-cigarete i slične tehnologije koje ohrabruju korištenje duhana ili negativno utječu na javno zdravlje štetne su kako za aktivne tako i pasivne korisnike", navodi ministarstvo u internom dokumentu koji je vidio Reuters, a koji bi trebala razmotriti savezna vlada.

Kazna do 7.000 dolara

Dužnosnici predlažu zatvorske kazne u trajanju do tri godine zajedno s novčanom kaznom u iznosu do gotovo 7.000 dolara za višestruke prekršitelje zabrane.

Oni koji su prvi put uhvaćeni u prekršaju bili bi suočeni sa zatvorskom kaznom do jedne godine i novčanom u iznosu od 1.400 dolara.

Zagovornici e-cigareta tvrde da su one manje štetne od duhana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.