Indija: Silovani žena i njena 14-godišnja kćerka

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u 2014. godini prijavljeno je ukupno 36.735 silovanja u Indiji (AFP)

Šestorica muškaraca silovala su jednu ženu i njenu 14-godišnju kćerku nakon što su zaustavili njihov porodični automobil na prometnom autoputu nedaleko od New Delhija i izvukli ih iz njega na obližnju livadu, saopćila je danas policija.

Do posljednjeg brutalnog seksualnog napada u Indiji došlo je u subotu rano ujutro, prenosi AFP.

“Četiri muška člana porodice, koji su se također nalazili u automobilu, rekli su da su ih silovatelji vezali užetom i ukrali im stvari tokom napada“, rekao je generalni direktor policije Daljeet Chaudhary.

Policija je danas uhapsila 16 osoba, dok i dalje traga za glavnim osumnjičenim za napad, koji je izveden u državi Uttar Pradesh, 65 kilometara južno od indijske prestonice.

Grupno silovanje studentice

“Glavni osumnjičeni je identificiran. Pokušavamo da ga uhapsimo što je prije moguće i pošaljemo ga u zatvor u skladu sa oštrim zakonskim odredbama”, rekao je Chaudhary.

Indija je pooštrila kazne za silovatelje nakon fatalnog grupnog silovanja jedne studentice u New Delhiju 2012. godine, koje je privuklo pažnju svjetske javnosti na zastrašujući nivo nasilja nad ženama u toj zemlji.

I pored toga, silovanja i seksualni napadi se u Indiji dešavaju često, puneći novinske naslove gotovo svakodnevno.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u 2014. godini prijavljeno je ukupno 36.735 silovanja u toj zemlji, ali aktivisti tvrde da je broj slučajeva silovanja vjerovatno i znatno veći, jer mnoge žene ne prijavljuju silovanje zbog sramote koja se vezuje za seksualne zločine.

Izvor: Agencije