Oglasi

Indija raspoređuje paravojne snage u Kašmir

Paravojnici će biti prebačeni zračnim putem iz različitih krajeva zemlje da ojačaju operacije protiv pobunjenika.
Paravojska se raspoređuje u jeku ofanzive indijskih snaga i poziva vođe Al-Kaide borcima da pojačaju napadeEPA

Indijske vlasti rasporedit će 10.000 pripadnika paravojnih snaga u nemirnu sjevernu državu Džamu i Kašmir da ojačaju operacije protiv pobunjenika, prenose mediji.

Odluka da se paravojska pošalje donesena je nakon što se nacionalni savjetnik za sigurnost Ajit Doval vratio iz posjete Kašmiru, nastanjenom većinskim muslimanskim stanovništvom, gdje je razmotrio sigurnosnu situaciju s višim dužnosnicima.

U naređenju ministarstva unutrašnjih poslova kaže se da se dodatne snage raspoređuju da ojačaju "mrežu borbe protiv pobunjenika" te da održe zakon i red, prenosi televizija NDTV.

Paravojnici će biti prebačeni zračnim putem iz različitih krajeva zemlje u tu nemirnu pokrajinu.

Pozivi Al-Kaide

Paravojska se raspoređuje u jeku sigurnosne ofanzive indijskih snaga i poziva vođe Al-Kaide Aymana al Zawahirija borcima da pojačaju napade u regiji.

Indijska vlada nikad nije objavila ikakve brojke, ali po neslužbenim procjenama između 300.000 i 500.000 pripadnika paravojnih i policijskih snaga nalazi se u Džamuu i Kašmiru.

Na sporno himalajsko područje pravo polažu i Indija i Pakistan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.