Indija ‘protjerala’ medresu iz obrazovnog sistema

Vlada savezne indijske pokrajine Maharashtra, odlučila je da srednje islamske vjerske škole, odnosno medrese, više ne priznaje kao obrazovne ustanove. Tvrdi da medrese, koje vijekovima funkcioniraju u Indiji, nemaju prihvatljiv nastavni plan i program.

Izučavanje vjerskih tekstova je kamen temeljac obrazovanja u ovoj tradicionalnoj islamskoj školi. Ali, to nije mnogo značilo Vladi pokrajine Maharashtra, koja je donijela odluku da se medresa više ne priznaje kao obrazovna ustanova. Smatra da ne podučava učenike prihvatljivim nastavnim planom. Učenici se ne slažu.

“Sve što znam je da nam ono što naučimo u medresama ojača vjeru i pomogne u životu, i to vodi nas i našu zemlju ispravnim putem”, rekao je student Mohd Yasir Alam.

Teško do posla

Ali, na tom putu, neki imaju problema s pronalaskom posla nakon što završe medresu. Jamal Khan je devet godina proveo u medresi u Mumbaiju. Nije uspio pronaći posao, pa je odlučio postati krojač.

“Kada sam završio školovanje u medresi, proveo sam nekoliko mjeseci tražeći posao. Nakon godinu dana, odlučio sam početi raditi u ovoj radnji. Da sam pohađao englesku ili indijsku školu, pronašao bih posao”, kazao je Jamal Khan.

I upravo je zbog takvih slučajeva Vlada pokrajine Maharastra donijela odluku da više ne priznaje medresu. Iz Vlade su poručili kako je cilj da učenici muslimani izučavaju iste predmete kao učenici državnih i privatnih škola, uz određeni broj vjerskih predmeta, u potpunosti odbacujući optužbe da je riječ o diskriminaciji.

“Naš cilj je da uvedemo manjine u mainstream našeg društva. Shvatamo važnost vjerskog obrazovanja i u to se ne želimo miješati. Ali, svijet napreduje, a manjinske zajednice kaskaju. Imamo samo jednog višeg policijskog dužnika u ovoj saveznoj državi koji je musliman. Nemamo nijednog višeg muslimanskog dužnika u javnoj administraciji. Zbog čega bi se oni bavili samo fizičkim poslovima?”, naveo je Eknath Rao Khadse, državni ministar za pitanja manjina.

Argumenti zajednice muslimana

Ali, opozicijske i muslimanske grupe kažu da se veliki broj istaknutih Indijaca i državnih službenika školovao upravo u medresi te da svaka od njih posjeduje certifikat o kvalitetu.

“Imamo više državne službenike koji rade u Vladi i redovno plaćaju poreze, među njima ima i inženjera, a svi su završili medresu. Ne može Vlada samo reći ‘nećemo više priznavati medrese.’ Da, slažem se da treba biti više kompjuterskih nauka, trebaju se učiti engleski i lokalni jezici u medresi”, rekao je Amin Patel iz opozicione stranke MLA.

Za sada ove škole će biti samo vjerske ustanove i neće imati istu državnu podršku kao i ostale škole. Muslimanske organizacije kažu da će Vladinu odluku osporiti pred sudom.

Izvor: Al Jazeera