Indija: Potlačeni radnici u autoindustriji

Indijsko tržište automobila, rastom od 7,64 posto, postalo je najbrže rastuće za putnička vozila na svijetu. Mnoge svjetske kompanije proteklih godina ili su preselile ili pokrenule proizvodnju u toj državi.

To je otvorilo i hiljade novih radnih mjesta, no prema istraživanju lokalnih nevladinih organizacija, veliki broj tih radnika prima minimalne plate u često neuslovnim tvornicama.

U maloj fabrici nadomak New Delhija proizvode se plastični dijelovi za brzorastuću indijsku autoindustriju. Smjena traje 12 sati, a dnevnica iznosi tri dolara. Zastarjela oprema je opasna za radnike poput Dilipa Kumara koji je upravljajući kalupom za izlijevanje plastike, izgubio sve prste desne šake.

„Suočen sam sa nizom poteškoća nakon gubitka prstiju. Sada ne mogu obavljati poslove koje sam nekada radio s obje ruke. Izgubio sam samostalnost. Sada ne mogu raditi čak ni sa makazama. Zavisim od drugih kako bih ispunio svoje obaveze“, kaže on.

Kumar je samo jedan od hiljada radnika koji za život zarađuju u improviziranim fabrikama širom Indije. Istraživanje nevladine organizacije Agrasar pokazalo je kako godišnje više od 1.000 radnika, većinom mlađih od 23 godine, bude teško povrijeđeno prilikom rada u takvim postrojenjima. Glavni uzroci povreda su, prema istraživanju, slabo održavanje opreme, te nedostatak obuke radnika.

„Radnici ne prolaze kroz obuku. Od njih se očekuje da odmah sjednu za mašine za koje nisu dovoljno obučeni. Stoga nije neobično kada se desi nezgoda. Zatim, ne postoje ni zaštitni mehanizmi. Samo najrazvijenije kompanije imaju neku vrstu zaštite poput senzora koji će zaustaviti rad mašine ukoliko nešto nije po protokolu“, objašnjava Prerit Rana, predsjednik Agrasara.

Rad malih tvornica

Eksperti priznaju kako je veliki rast indijske autoindustrije utemeljen na radu malih fabrika. Ali kako raste fokus na kvaliteti i Indija postaje ozbiljan izvoznik dijelova za automobile, iz industrije vjeruju da će se i sigurnosni uslovi poboljšati.

„Industrija je svjesna da sigurnost treba biti na prvom mjestu. Postoji dosta pritiska od proizvođača originalnih dijelova da ustroje svoje sekundarne ili tercijarne dobavljače. Mi predlažemo našim članicama da redovno rade temeljite revizije sigurnosne situacije, baš kao što rade finansijsku reviziju poslovanja, jer vjerujemo da bi takva praksa vremenom poboljšala situaciju u cjelokupnoj industriji“, ističe Vinnie Mehta iz Asocijacije proizvođača dijelova za automobile.

Trenutne procjene su da će indijski sektor za proizvodnju dijelova za automobile u narednih deset godina bilježiti dvocifren rast, te dostići vrijednost od 200 milijardi dolara do 2026. godine, dok će izvoz dijelova istovremeno, porasti sa 11 na 80 milijardi.

Izvor: Al Jazeera i agencije