Indija ponovo uvela ograničenja kretanja u Kašmiru

Kretanje stanovništva je u nedjelju bilo ograničeno barikadama na nekoliko mjesta u gradu postavljenih u posljednjih nekoliko sati (AP)

Indijske su vlasti u nedjelju ponovo uvele ograničenja slobode kretanja za veće dijelove Srinagara, najvećeg grada u Kašmiru, nakon niza nasilnih sukoba između stanovnika i policije tokom noći u kojima su stradali deseci osoba, rekla su dvojica viših zvaničnika i očevici, javljaju agencije.

U posljednja 24 sata održao se niz protesta protiv odluke New Delhija koji je 5. avgusta ukinuo autonomiju Kašmira, teritorije s muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojeg su dvije države već dvaput ratovale.

Demonstracije su se održale nakon što su restrikcije ublažene u subotu ujutro.

Indijska Vlada poručila je kako u posljednje dvije sedmice policijski sat nije bio na snazi, no kretanje stanovništva je u nedjelju bilo ograničeno barikadama na nekoliko mjesta u gradu postavljenih u posljednjih nekoliko sati.

Povrede od gumenih metaka

Pripadnici sigurnosnih snaga na pojedinim su barikadama građanima rekli kako je na snazi policijski sat, navode agencije.

Dva viša zvaničnika Vlade rekla su za Reuters kako je najmanje dvadesetak ljudi primljeno u bolnice s povredama od gumenih metaka nakon što su u starom gradu u subotu navečer izbili nasilni sukobi.

Predstavnici Vlade savezne države Džamu i Kašmira u Srinagaru i federalne Vlade u New Delhiju nisu još odgovorili na upite o posljednjim sukobima i broju povrijeđenih.

Jedan od službenih izvora rekao je kako su stanovnici kamenjem gađali sigurnosne snage na nekoliko desetaka mjesta širom Srinagara. Kazao je kako se intenzitet protesta i napada kamenjem u posljednjih nekoliko dana pojačao.

Izvor: Agencije