Indija počela ispitivanja vakcine protiv COVID-19 na ljudima

Dodatni broj zaraženih znači da Indija ima ukupno više od 1,3 miliona slučajeva zaraze (EPA)

Indija je počela prva ispitivanja vakcine protiv novog korona virusa na ljudima, nakon što je druga najnaseljenija država na svijetu zabilježila gotovo 49.000 novih slučajeva zaraze.

Dodatni broj zaraženih znači da Indija ima ukupno više od 1,3 miliona slučajeva zaraze, a nagli skokovi su zabilježeni u četvrtini od 36 država i saveznih teritorija, prenosi Fena pozivajući se na AP.

U Indiji je zabilježeno 31.358 smrtnih slučajeva, uključujući 757 u posljednja 24 sata.

Ovo je znatno niža stopa smrtnosti od dvije druge najteže pogođene države u svijetu, Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Odabrano dvanaest lokacija

Univerzitet “Johns Hopkins” pokazao je kako u SAD-u ima više od 4,1 miliona slučajeva, dok u Brazilu ima ukupno gotovo 2,3 miliona zaraženih.

Univerzitetski institut medicinskih nauka (AIIMS), vrhunska predavačka bolnica u glavnom gradu New Delhiju, saopćila je kako je u petak data prva doza probne vakcine protiv COVID-19.

Vakcina Covaxin je jedna od skoro 20 koja prolaze ispitivanja na ljudima širom svijeta.

Institut AIIMS je među 12 lokacija koje je odabralo Indijsko vijeće za medicinska istraživanja za provođenje dvofaznih randomiziranih, placebo kontroliranih kliničkih ispitivanja Covaxina.

Izvor: Agencije