Indija od Rusije kupila raketni sistem S-400

New Delhi očito zanemario američka upozorenja o kupovini sistema (EPA)

Indija je u petak s Rusijom zaključila sporazum o kupovini raketnih sistema zemlja-zrak S-400, saopštio je Kremlj, dok je New Delhi očito zanemario američka upozorenja da bi takva kupnja mogla izazvati sankcije prema američkom zakonu. 

Iako nije bilo javnog potpisivanja, ugovor je zaključen tokom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji u povodu godišnjeg sastanka na vrhu čelnika dviju zemalja.

„Ugovor je potpisan na marginama summita sa premijerom Narendrom Modijem“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters, prenosi Hina.

Ugovor je vrijedan 5,2 milijardi dolara i dat će indijskoj vojsci sposobnost rušenja aviona i raketa u dometima bez presedana.

Međutim, SAD su rekle da će zemlje koje trguju s odbrambenim i obavještajnim sektorima Rusije biti suočene s automatskim sankcijama u skladu sa zakonom CAATSA.

I Kinezi ignorisali prijetnje sankcijama

Američki kongres usvojio je 2017. godine zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i uplitanja u američke predsjedničke izbore. Taj zakon nazvan CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctionas Act) nameće ekonomske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koja sklapa ugovore o naoružanju s ruskim kompanijama.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je ove sedmice da će provedba tog zakona o sankcijama biti usredotočena na zemlje koje nabavljaju oružje kao što je S-400.

Prošli mjesec SAD je nametnuo sankcije Kini zbog kupovine borbenih aviona i raketnog sustava S-400.

Indija se nada da će joj administracija predsjednika Donalda Trumpa dati izuzeće za kupnju raketnog sistema za koji New Delhi smatra da može odagnati prijetnju veće i superiornije kineske vojske.

Izvor: Agencije