Indija od Nestlea traži 100 miliona dolara

Prodajom tjestenine, Nestle u Indiji godišnje zaradi 240 miliona dolara (AP)

Indijske vlasti traže novčanu nadoknadu od skoro 100 miliona američkih dolara od kompanije Nestle India zbog „nepoštenih trgovinskih praksi“ nakon što je kontrolor za sigurnost hrane zabranio prodaju veoma popularni brend Maggi tjestenina u junu jer su sadržavale količine olova koje su opasne po zdravlje.

Vlada Indije objavila je u srijedu da je predala zahtjev Nacionalnoj komisiji za rješavanje potrošačkih sporova (NCDRC) za isplatu 6,4 milijarde rupija (98,6 miliona dolara) za odštetu od indijskog ogranka švicarskog prehrambenog giganta.

„Naša žalba se odnosi na nepoštene trgovinske prakse i Komisija će sada izdati zahtjeve kako bi čula njihove odgovore“, kazao je agenciji AFP G Gurcharan, dodatni sekretar Ministarstva za probleme potrošača.

Aprila ove godine, laboratorijski testovi koje su tražile neke indijske države, ustanovile su znatno više nivoe olova u tjesteninama od zakonom dozvoljenih.

Nestle traži reviziju

Glasnogovornik Nestle Indija, Himanshu Manglik kazao je kako kompanija još nije dobila zvanični dopis o žalbi od NCDRC-a, polusudskog tijela koje ima ovlasti da kazni kompanije.

„Mi ćemo dati detaljan odgovor nakon što dobijemo zvanične papire“, dodao je.

Međutim, Manglik je istakao kako je firma već zatražila „reviziju i tumačenje“ odluke indijskog tijela za sigurnost hrane u peticiji predatoj Visokom sudu u Mumbaiju i čeka skoru odluku.

Maggijeve tjestenine su veoma popularne, a Nestleova reklamna kampanja koja ističe lakoću pripreme instant-obroka učinila je ove proizvode obaveznim u svakom domaćinstvu u Indiji.

Ovi proizvodi su Nestleovi najbrže prodavani dio ponude u Indiji i godišnje donose zaradu od 240 miliona dolara.

Nestle India ranije je objavila da će uništiti instant tjestenine u vrijednosti od 50 miliona dolara nakon zabrane prodaje.

Izvor: Agencije