Indija neće u trgovinski sporazum koji vodi Kina

Indija je zabrinuta masovnim pristizanjem kineskih proizvoda na njeno tržište (EPA)

Indija, zabrinuta masovnim pristizanjem kineskih proizvoda na svoje tržište, neće se pridružiti gigantskom ugovoru o slobodnoj trgovini u regiji Azija-Pacifik, koji predvodi Peking, izjavila je u Bangkoku visoka indijska diplomatkinja.

New Delhi je odlučio ne pridružiti se Regionalnom sveobuhvatnom privrednom partnerstvu (RCEP) “u nacionalnom interesu Indije”, rekla je Vijay Thakur Singh iz indijskog Ministarstva vanjskih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare čelnika zemalja ASEAN-a, prenosi Hina.

RCEP namjerava uspostaviti veliko područje slobodne trgovine između deset zemalja ASEAN-a (Indonezija, Tajland, Singapur, Malezija, Filipini, Vijetnam, Mijanmar, Kambodža, Laos i Brunej) te Kine, Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda.

Tih 15 zemalja u ponedjeljak se u Bangkoku dogovorilo da će 2020. potpisati taj tekst radi omogućavanja uspostavljanja najvećeg prostora slobodne trgovine u svijetu.

Plan pokrenut 2012.

“Ne postoji nijedan problem da ga 15 država učesnica sporazuma ne potpiše sljedeće godine”, rekao je Le Yucheng, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, i dodao da je Indija uvijek dobrodošla.

Plan za sporazum pokrenut je 2012. i dosad se teško konkretizira.

Kina, na prvoj liniji odbrane tog sporazuma, vodi težak trgovinski spor s Washingtonom, koji je zadao grube udarce njenom izvozu, pa kineskoj privredi treba novi elan.

Peking radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma RCEP, koji će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti gotovo polovinu svjetskog stanovništva.

U januaru 2017. američki predsjednik Donald Trump povukao je svoju zemlju iz velikog konkurentskog projekta, Sporazuma o transpacifičkoj slobodnoj trgovini (TPP), koji okuplja 12 zemalja, a promovirao ga je njegov prethodnik, demokrat Barack Obama.

Izvor: Agencije