Indija lansirala svoju najveću raketu

Raketa GSLV pokreće se tekućim plinom koji se drži na vrlo niskim temperaturama (Getty Images)

Indija je u četvrtak u svemir uspješno lansirala svoju najveću raketu, a ona je prevozila svemirsku kapsulu koja će moći prevoziti putnike, objavila je indijska svemirska agencija.

Kapsula teška 3,7 tona lansirana je na raketi s južnog otoka Sriharikota a uspješno se od nje odvojila na visini od 126 kilometara i potom sletjela u Bengalski zaljev, objavila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja.

Kapsula je dizajnirana za prevoz dvočlane ili tročlane posade.

Agencija se nada da će prvi ljudi u svemir u kapsuli poletjeti za sedam ili osam godina, a najavila je i planove da do 2017. pošalje robota na Mjesec.

‘Trijumf naučnika’

“Uspješno lansiranje GSLV Mk-III još je jedan trijumf briljantnosti i teškog rada naših naučnika”, napisao je na Twitteru premijer Narendra Modi.

Raketa GSLV pokreće se tekućim plinom koji se drži na vrlo niskim temperaturama, što je sistem koji je Indija razvila i prvi put testirala u januaru.

Osim kapsule, ona će moći lansirati satelite težine i do četiri tone u orbitu.

U septembru je indijska sonda, kao prva iz neke azijske zemlje, ušla u orbitu oko Marsa, a misija je koštala manje od 80 miliona dolara. Indija je jedina zemlja kojoj je to pošlo za rukom iz prvog pokušaja.

Izvor: Agencije