Indija lansira 104 satelita, nada se rekordu

Indija je poznata po finansijski povoljnom svemirskom programu (EPA)

Indijska svemirska agencija sutra će u orbitu lansirati raketu sa čak 104 satelita, čime će, ako poduhvat bude uspješan, postaviti svjetski rekord kao zemlja koja je lansirala najveći broj satelita odjednom te preteći Rusiju, koja je u junu 2014. lansirala 39 satelita u samo jednoj misiji.

Raketa s komercijalnim satelitima bit će ispaljena iz južne svemirske stanice u Sriharikoti, saopćila je danas Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), prenosi AFP.

Polarno satelitsko lansirno vozilo nosit će glavni satelit za osmatranje Zemlje, težak 714 kilograma, i 103 manja “nanosatelita”, koji su zajedno teški 664 kilograma.

Gotovo svi nanosateliti potječu iz drugih zemalja, među kojima su Izrael, Kazahstan, Holandija, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a 96 ih je iz SAD-a, navodi se u saopćenju.

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Misije na Jupiter i Veneru

Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udio na lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom svemirskom programu, navodi francuska agencija.

Prošlog juna Indija je postavila nacionalni rekord nakon što je uspješno lansirala raketu sa 20 satelita, uključujući 13 iz SAD-a.

Također je poslala raketu bez posade u orbitu Marsa 2013. po cijeni od samo 73 miliona dolara, dok je misija NASA-e na Mars koštala 671 milion dolara.

ISRO razmatra i mogućnost misija na Jupiter i Veneru. Premijer Indije Narendra Modi često hvali svemirsku tehnologiju svoje zemlje, a 2014. primijetio je da je raketa koja je lansirala četiri strana satelita u orbitu koštala manje nego snimanje holivudskog filma Gravitacija.

Izvor: Agencije