Oglasi

Indija kaznila Google zbog manipulacije rezultatima pretrage

Google je kreirao pristrano pretraživanje koje favorizira servise te kompanije i partnerskih firmi, tvrdi Indija.
Komisija za zaštitu konkurencije u Indiji kaznila je Google s gotovo 17,25 miliona euraEPA

Indijska agencija za borbu protiv kartela saopćila je da je kompanija Google zloupotrijebila poziciju dominantnog internetskog pretraživača u toj zemlji kreiranjem pristranog pretraživanja, koje favorizira servise te kompanije i njenih partnerskih firmi.

Komisija za zaštitu konkurencije u Indiji kaznila je Google sa 1,36 milijardi rupija (gotovo 17,25 miliona eura) i upozorila tu kompaniju da se suzdrži od nepoštenog ponašanja.

Google je pod istragom te vladine agencije od 2012. godine, kad su se dva sajta žalila zbog Googleovih praksi, prenosi Beta.

Manipuliranje rezultatima

Prema njihovim tvrdnjama, Google je manipulirao rezultatima pretrage kako bi promovirao svoje i servise partnerskih kompanija.

Evropska unija kaznila je Google prošle godine s rekordnih 2,4 milijarde eura, u okviru antimonopolske istrage protiv tog pretraživača zbog zloupotrebe tržišne pozicije.

Google je, također, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i pune beneficije inovacija, stav je EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.