Oglasi

Indija izgubila kontakt s letjelicom koja se trebala spustiti na Mjesec

Misija vrijedna 142 miliona dolara pod nazivom Chandrayaan-2 lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. jula.
Letjelica je potpuno automatizirana i nije bila kontrolirana sa ZemljeEPA

Druga indijska misija na Mjesec upala je u kriznu situaciju, izgubivši komunikaciju s letjelicom Vikram nekoliko minuta prije nego što je ona trebala sletjeti u još neistraženo Mjesečevo područje.

"Spuštanje je išlo prema planu i sve je bilo normalno do visine od 2,1 kilometar iznad Mjesečeve površine. Tada je izgubljena veza između kontrolne sobe na Zemlji i letjelice. Podaci se još uvijek analiziraju", objavio je predsjednik Indijske organizacije za istraživanje svemira Kailasavadivoo Sivan.

Njegova kratka izjava objavljena je 15 minuta nakon što je letjelica prema rasporedu trebala sletjeti u neistraženo područje u blizini Mjesečevog južnog pola.

'Vi ste ponos Indije'

Dva sata poslije glasnogovornik je rekao da se podaci još obrađuju, a predviđena konferencija za medije je otkazana.

Letjelica je potpuno automatizirana i nije bila kontrolirana sa Zemlje.

Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tješio je utučene naučnike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe."

Misija vrijedna 142 miliona dolara pod nazivom Chandrayaan-2 (Mjesečevo vozilo-2) lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. jula.

Lansirane su dvije letjelice, a unutar one koja je trebala sletjeti na površinu Mjeseca bilo je smješteno vozilo.

Najosjetljiviji dio misije

Naučnici su bili svjesni da će mekano slijetanje biti najosjetljiviji dio misije.

Da je misija bila uspješna, Indija bi postala četvrta zemlja kojoj je uspjelo meko spuštanje na Mjesec i pridružila se Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini.

Planirano je bilo mapiranje do sada neistraženog područja oko Južnog pola, istraživanje sastava tla i potraga za vodom.

Od misije je ostala letjelica u Mjesečevoj orbiti, koja bi tamo trebala ostati i sljedećih godinu dana slati fotografije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.