Oglasi

Indija do 2030. možda ekonomski jača od SAD-a

Projekcije Standard Chartereda kažu da će Indonezija iduće desetljeće ući u pet ekonomija, a Kina do 2020. godine postati prva.
Indija, Radnici, InternetStarenje stanovništva ne bi trebalo imati značajan uticaj na rast u IndijiEPA - Ilustracija

Prema najnovijoj analizi Londonske multinacionalne bankarske i financijske kompanije Standard Chartered, Indija bi mogla do 2030. godine prestići SAD na ekonomskom polju.

Dugoročne projekcije ukazuju da će Indija postati veća sila od SAD-a, ali i da će Kina do 2020. godine "preuzeti krunu" od SAD-a kao najmoćnija ekonomska sila.

Procjena je i da bi se Indonezija mogla naći među pet najjačih ekonomija svijeta u predstojećem desetljeću, prenosi Tanjug B92.

Polovica stanovništva mlađa od 25 godina

U izvješću se navodi da će starenje stanovništva imati značajan utjecaj na globalni rast, što ne bi trebalo značajno utjecati na Indiju, gdje je gotovo polovica stanovništva mlađa od 25 godina.

Standard Chartered ističe da će Indija morati otvoriti blizu 100 milijuna novih radnih mjesta u proizvodnom i uslužnom sektoru, kako bi zadovoljili potrebe potražnje zaposlenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.