Indija će ponovno pokušati 22. jula misiju na Mjesec

Indija bi uspješnim završetkom misije postala tek četvrta zemlja koja je uspjela izvesti 'meko' slijetanje na Mjesec (EPA)

Indijska svemirska agencija u četvrtak je objavila kako će 22. jula ponovno pokušati lansirati raketu u misiju na Mjesec, nakon što je u ponedjeljak od toga odustala zbog tehničkih problema.

U tvitu agencije navodi se da je lansiranje “Chandrayaana 2”, koji je izradila Indijska svemirska istraživačka organizacija – ISRO, planirano za 11:13 sati po srednjoevropskom vremenu.

Dugo očekivana indijska misija na Mjesec odgođena je u ponedjeljak ujutro 56 minuta prije planiranog lansiranja zbog tehničkog problema.

Misija košta 150 miliona dolara

Misija će, ako bude uspješna, ojačati indijske aspiracije da se približi vodećim svjetskim nacijama u svemirskim istraživanjima i na komercijalnom tržištu svemirskih letova.

Indija bi uspješnim završetkom misije postala tek četvrta zemlja, nakon SAD-a, Rusije i Kine, koja je uspjela izvesti “meko”, odnosno kontrolirano slijetanje na Mjesec i staviti rover na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Riječ je o trećem pokušaju slijetanja na Mjesec ove godine, nakon uspješne misije kineske letjelice “Chang'e-4” i neuspješne izraelske sonde “Beresheet”, koja se razbila na Mjesečevoj površini.

Indijska letjelica “Chandrayaan 2” (Mjesečeva kočija 2) trebala je biti lansirana sa tropskog otoka savezne države Andhra Pradesh nakon desetljeća dugog razvoja.

Indija je potrošila oko 150 miliona dolara kako bi razvila “Chandrayaan 2” i osposobila ga za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol.

SAD je na 15 misija “Apolla”, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti novca.

Kineska sonda “Chang'e-4” sletjela je na Mjesec u martu, što je koštalo 8,4 milijarde dolara.

Tražit će vodu i fosilne zapise

Rusija, prva zemlja koja je organizirala uspješno slijetanje na Mjesec bez čovjeka 1966. godine, potrošila je, preračunato u današnje vrijednosti, preko 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

Gotovo svi dijelovi “Chandrayaana-2” dizajnirani su i izrađeni u Indiji, a do Mjeseca će ga dovesti najmoćnija indijska raketa GSLV Mk III.

ISRO je objavio da je cilj misije tražiti na Mjesecu znakove vode i “fosilne zapise ranog Sunčevog sistema”.

Izvor: Agencije