Independent: Analiza spominjanja nasilja u Bibliji i Kur'anu

Dodatna analiza pokazala je kako je Stari zavjet nasilniji od Novog (Reuters)

Biblija je bitno nasilnija od Kur'ana, zaključak je analize sadržaja svetih knjiga, koju je uz pomoć softvera uradio inženjer Tom Anderson.

Koristeći softver Odin Text za analizu teksta trebalo mu je samo dvije minute da utvrdi kako je nasilje prisutnije u Bibliji.

Analizirao je koliko se puta riječi “radost”, “predosjećaj”, “ljutnja”, “gađenje”, “tuga”, “iznenađenje”, “strah” i “povjerenje” pojavljuju u Kur'anu te u Starom i Novom zavjetu.

Ljutnja se tako češće spominje u Bibliji dok je “povjerenje” prisutnije u Kur'anu, piše Independent.

Dodatna analiza pokazala je kako je Stari zavjet nasilniji od Novog, koji je pak dvostruko nasilniji od Kur'ana.

‘Površna analiza’

Anderson ističe kako je riječ o tek površnoj analizi.

“Ovaj projekat je inspiriran postojećim javnim debatama u vezi sa time da li terorizam koji je povezan sa islamskim fundamentalizmom odražava nešto inherentno islamu i izrazito nasilno u vezi sa islamom u poređenju sa drugim velikim svjetskim religijama”, objasnio je Anderson u svom blog postu.

Od sva tri teksta, nasilje je bilo najzastupljenije u Starom zavjetu – ubijanje i destrukcija spominju se skoro dvostruko češće nego u Novom zavjetu (5,3 posto, u odnosu na 2,8), dok u Kur'anu čine 2.1 posto teksta.

Ipak, Anderson dodaje: “Prvo, želim da razjasnim da mi nije bila želja da potvrđujem ili opovrgavam da li je islam nasilniji od drugih religija.”

“Dalje, shvaćam da Stari zavjet, Novi zavjet i Kur'an nisu jedina literatura u vezi sa kršćanstvom, islamom i judaizmom, niti da čine ukupan zbir ovih religija, odnosno njihovih učenja i protokola. Također ističem da je ova analiza površna, i da ova otkrića nikako ne označavaju konačan zaključak. U pitanju je brz pregled tri teksta”, ističe on.

Izvor: Agencije