Indeks percepcije korupcije: Iz regije samo Makedonija napreduje

Transparency International rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru (Getty Images)

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2018, a koji pokazuju da je Bosna i Hercegovina s ocjenom 38 na skali od 0 do 100 na 89. mjestu od 180 zemalja, što pokazuje dugogodišnju stagnaciju i urušavanje demokratskog sistema.

Svake godine Transparency International rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru.

“Bosna i Hercegovina je ove godine ponovo dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije, i nalazi se na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje. BiH poziciju na listi CPI dijeli sa Indonezijom, Šri Lankom i Svazilendom”, navodi se u saopćenju TIBiH.

Poredeći rezultate u posljednjih sedam godina, gdje se ocjene kreću od 42 za 2012. i 2013. do 38 za 2017. i 2018, vidljivo je da Bosna i Hercegovina ne samo da nije napravila nikakav napredak nego bilježi nazadovanje.

Srbija najviše nazadovala

Negativne trendove, osim Makedonije, koja je zabilježila pomak s ocjene 35 na 37, bilježe i ostale zemlje zapadnog Balkana, te su i Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Hrvatska u odnosu na prethodnu godinu nazadovali. Najbolju poziciju od država regije i dalje drži Hrvatska, a najveći pad zabilježila je Srbija (s 41 na 39).

Analiza rezultata CPI-a i poređenje s ostalim istraživanjima pokazali su direktnu povezanost između nivoa korupcije i nivoa demokratičnosti.

Razvijene demokratije tako imaju prosječan indeks približno 75, slabi demokratski sistemi imaju ocjene otprilike 49, dok hibridni režimi, koji pokazuju elemente autokratskih sistema, imaju indeks približno 35.

Izvor: Agencije