Oglasi

Indeks demokratije: S. Makedonija ide naprijed, Srbija nazaduje

Indeksom se u 167 država ocjenjuje po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkcioniranje vlasti, demokratska politička kultura i građanske slobode.
Na listi 'Economista' Sjeverna Makedonija je napredovala za jedno mjestoEPA

Sjeverna Makedonija se, po najnovijem Indeksu demokratije britanskog Economista za 2019. godinu, popravila za jedno mjesto i nalazi se na 77. mjestu.

Na skali od nula (autoritarni režimi) do 10 (potpuna demokratija), Sjeverna Makedoniija je sa 5,97 poena ostala u grupi "hibridni režimi", gdje su države s ocjenama od četiri do šest.

U istoj kategoriji od balkanskih zemalja su i Crna Gora, koja je na 84. mjestu sa 5,65 poena, Bosna i Hercegovina, koja je 102. sa 4,86 poena, i Albanija, koja je sa 5,89 poena na 79. mjestu.

Jednu kategoriju iznad "nepotpune demokratije", kako je navela agencija MIA, nalazi se Hrvatska, sa 6,57 poena na 59. mjestu, što je poboljšanje od jednog mjesta.

Norveška na vrhu liste

Srbija, sa 6,41 poen, na 66. je mjestu i nazadovala je pet pozicija, dok Slovenija ostaje na 36. poziciji sa 7,5 poena.

Bugarska je sa 7,03 poena na 47. mjestu Indeksa demokratije za 2019, godinu, a u kategoriji "nepotpune demokratije" je i Grčka koja je ostala na 39. mjestu.

Na vrhu liste, kao najbolja u ocjenjivanju, i dalje je Norveška, sa 9,87 indeksnih poena, a na dnu je Sjeverna Koreja sa 1,08 poena.

Indeksom demokratije se 167 država ocjenjuje po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkcioniranje vlasti, demokratska politička kultura i građanske slobode.

Zemlje su podjeljene u četiri kategorije: "potpune demokratije", "nepotpune demokratije", "hibridni režimi" i "autoritarni režimi".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.