Incident u Beloj Crkvi smirivala policija

Promjena lokalne vlasti u Beloj Crkvi, u sjeveroistočnoj Srbiji, prouzrokovala je incidente tokom kojih je grupa ljudi upala u lokalnu skupštinu, a korišten je i biber sprej.

Vlast u tom banatskom mjestu držala je demokratska stranka, dok je prelaskom pojedinih odbornika u Srpsku naprednu stranku (SNS) ta partija dobila većinu.

I jedna i druga stranka međusobno se optužuju za represiju, dok je vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu najavio da će tražiti reakciju Brisela.

Pretrčavanje odbornika iz jedne u drugu stranku i najava promjene vlasti na lokalu dovodi do političkih tenzija, a u Beloj Crkvi  i do naguravanja.

Pristalice Demokratske stranke i Ligesocijaldemokrata Vojvodine pokušale su da uđu u zgradu lokalne skupštine tog banatskog mjesta dok se odlučivalo o smjeni predsjednika opštine, što im je na kraju i uspjelo. U metežu neko je upotrebio biber sprej, pa je i policija reagovala.

Situacija na lokalu brzo se preselila u Beograd gdje su se predstavnici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke međusobno optuživali za represiju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera