Incident prekinuo suđenje Breiviku

Breivik se u sudnici poslije incidenta obratio posmatračima (AFP)

Jedan je muškarac bacio cipelu na norveškoga masovnog ubicu Andersa Behringa Breivika, pa je suđenje u petak prvi put omelo javno iskazivanje protesta.

“Idi u pakao, ubio si mi brata”, viknuo je neidentificirani muškarac koji je sjedio u drugom redu.

Napad cipelom desio se u vrijeme kada je prezentiran autopsijski izvještaj jedne od najmlađih žrtava masakra.

Incident je popraćen apaluzom, uzvicima bravo, ali i suzama prisutnih porodica žrtava u sudnici.

Suđenje je privremeno suspendirano.

Izveden iz sudnice

Cipela, međutim, nije pogodila Breivika već njegovog advokata Vibekea Hein Baera, koji je sjedio između optuženog i posmatrača.

„Srećom, bila je to samo cipela“, kazao je Hein Baera kasnije za AFP.

Čovjek koji je bacio cipelu je Iračanin po porijeklu, a sigurnosni službenici su ga odmah izveli iz sudnice ispred koje je on nastavio vikati: Idi u pakao!

Breivik se u sudnici poslije obratio posmatračima:

„Ako neko želi nešto baciti na mene, učinite to dok ulazim u sudnicu ili izlazim iz nje, a ne na moga advokata.“

Ovo je prvi ozbiljniji incident od početka suđenja Breiviku.

Breivik (33) je optužen za terorizam i napad bombom koja je ubila osam osoba, a ranila više od 200 u Oslu, te za pokolj vatrenim oružjem na otoku Utoyi 69 članova mladeži vladajuće Laburističke stranke koju Breivik naziva izdajničkom, jer je preliberalna prema useljenicima. 

Breivik je svoj krvavi pohod izveo 22. jula prošle godine.

Pjesmom protiv zla

U centru Osla tokom suđenja Breiviku 26. aprila u masovnom protestu okupilo se blizu 40.000 ljudi u blizini sudnice kako bi otpjevali pjesmu “Djeca duge”, koju Breivik mrzi.

“Neki žele poći lakšim putem, misle da nam trebaju otrovi i bombe. Ne znaju li da ne mogu ubiti sve koji im ne vjeruju? Ne postoji prečac do slobode”, odjekivalo je u centru Osla kada je blizu 40.000 okupljenih zapjevalo riječi pjesme “Djeca duge”, norvešku obradu Petea Seegera, koju Anders Behring Breivik prezire.

Samoprozvani antiislamist pjesmu smatra “marksističkim ispiranjem mozga”. Demonstrantima su se u pjevanju pridružili i ministri kulture nordijskih zemalja.

Izvor: Agencije