Inauguriran reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić

Fejzić je rekao da je njegova dužnost da osluškuje potrebe vjernika, a ne da nameće rješenja (Anadolija)

Reisul-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić inauguriran je na svečanosti u Osmanagića džamiji u Podgorici.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali poglavari islamskih zajednica regije i Turske, Fejziću je dodijeljena menšura, dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje.

Fejziću je menšuru, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može valjano vršiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori, uručio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez.

Svečanom činu uručenja menšure danas su prisustvovali predstavnici Islamskih zajednica i mešihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turske, Hrvatske, Slovenije i Zapadne Trakije. Također, prisutni su bili i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, kao i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić.

Fejzić je, nakon što mu je dodijeljena menšura, poručio da ponovno imenovanje na poziciju reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori za njega predstavlja nastavak odgovornosti i emaneta kojeg je nosio proteklih godina, prenosi Anadolija.

“Ova obaveza zajedničkog rada nije bježanje od odgovornosti pojedinca, već odaziv kur’anskom imperativu. U njemu Allah poziva sve vjernike ‘svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte'”, kazao je Fejzić.

Istakao je da je njegova dužnost i ideja vodilja da osluškuje potrebe muslimana, pripadnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, više nego da nameće gotova rješenja.

“Uvjeren sam da ću, kao i do sada, u vama, kao i u mnogo većem broju prijatelja Islamske zajednice, naći sigurne savjetnike, podršku i iskrenu vjerničku solidarnost. Samo tako zajednički, možemo se valjano nositi s pomenutim izazovima”, uvjeren je Fejzić.

‘Radostan dan’

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kazao je u svom govoru kako je danas radostan dan za sve muslimane u Crnoj Gori.

“Ali ne samo za muslimane Crne Gore i Balkana. Ovo je radostan dan za pripadnike svih religija na Balkanu, jer svi mi koji obavljamo ove dužnosti radimo na očuvanju mira, pravde i milosrđa”, kazao je Gormez.

Podsjećajući da u ovo vrijeme islamski svijet prolazi kroz svoj najteži period, Gormez je rekao kako se “danas u ime islama čine ubistva. Islamski svijet nije uspio da se oslobodi toga da je poprište ratova svjetskih sila. Došle su generacije povrijeđenog znanja koje su odrasle u neznanju”.

“Danas se u Damasku, Bagdadu, Kairu i Tripoliju prolijevaju krv i suze. To se dešava iz mnogo razloga, ali smo u takvoj situaciji, jer oni koji nose ahmedije, ne obavljaju svoje dužnosti. Zato nam predstoji još mnogo posla. Ono što tražim od vas na Balkanu je da sačuvate ono što smo zajedno gradili, a to je kultura zajedničkog življenja. Ne dozvolite da bolesti koje su se pojavile u dijelu islamskog svijeta dođu u Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, BiH i Makedoniju”, rekao je Gormez.

Rifat ef. Fejzić reizabran je na mjesto čelnika Islamske zajednice u Crnoj Gori 16. augusta ove godine, kada je dobio jednoglasnu podršku 39 članova izbornog vijeća.

Izbor Fejzića podržali su članovi Sabora Islamske zajednice, članovi Islamskog vijeća koje sačinjavaju glavni imami, direktor medrese i predsjednik Udruženja Ilmije, kao i članovi Mešihata. U izboru reisa, osim vjerskih lica, učestvovali su i građani koji su zastupljeni u predstavničkim i izvršnim organima Islamske zajednice.

Izvor: Agencije