Imunološkom zavodu u Zagrebu prijeti stečaj

Najstarijem proizvođaču cjepiva i krvnih derivata u ovom dijelu Europe, hrvatskom Imunološkom zavodu – prijeti stečaj.

Ako bi prestao s radom, Hrvatska bi morala uvoziti cjepiva, i to prema mnogo većoj cijeni.

Vlada je na natječaju prije dva mjeseca dobila ponudu građanske inicijative “Visia Croatica” za strateškog partnera, ali odluku o prodaji još nije donijela.

U Imunološkom zavodu ne pamte stresnije dane. Zaposlenici se pribojavaju da će, nakon 122 godine zavod zatvoriti vrata, a oni završiti na burzi.

“Nadam se da će to netko zaustaviti, ali ja sad ne znam je li to Vlada, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Centar za restrukturiranje i prodaju. Tko je to? Gdje je tu zapelo ja zaista ne znam”, ukazuje sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec.

Vlada neodlučna

Iako je kupac za prodaju 54 posto dionica pronađen na javnom natječaju, Vlada još nije donijela odluku o prihvaćanju ili odbijanju te ponude.

Riječ je inicijativi “Visia Croatica”, iza koje uplatama stoji više od 30.000 građana i poduzetnika. Tvrde da ih Vlada namjerno stopira.

“Potpuno je jasno da to radi nadležno ministarstvo gospodina Vrdoljaka. Nama nije jasno zbog čega se to događa, jer su upravo oni pokrenuli postupak prodaje Imunološkog zavoda i dali pismene suglasnosti na sve dosadašnje dokumente”, smatra Đuro Lubura iz inicijative “Visia Croatica”.

U Vladi tvrde da je problem vlasništvo nad vrijednim matičnim kulturama virusa, iz kojih se rade cjepiva, a koji nije ni ponuđen za kupnju.

Od 60-tih godina je u vlasništvu države, a ne Zavoda. Vlada se tim pitanjem počela baviti nakon što je natječaj prije dva mjeseca zatvoren.

Ministarstvo gospodarstva prebacuje odgovornost

“Gdje je zapelo – pitali smo Ministarstvo gospodarstva, koje je raspisalo natječaj. Tvrde da za ovaj slučaj više nisu nadležni i odgovornost su prebacili na Ministarstvo zdravlja i ured za upravljanje državnom imovinom”, javlja Al Jazeerina reporterka, Ana Mlinarić.

Ministarstvo zdravlja, neslužbeno doznajemo, u rješavanje problema uključilo se tek prošle sedmice. Premijer Zoran Milanović na Al Jazeerin upit kaže da Vlada traži rješenje.

“Tamo su neke supstance o kojima računa treba voditi država, ali vjerujte mi da – ‘ajde možda ne svaki dan – nema tjedna da nekoliko puta o tome ne razgovaramo i ne tražimo rješenje”, kaže Milanović.

Na hitnu reakciju Vlade poziva i saborska opozicija. Podsjećaju na skoro stupanje na snagu Zakona o stečaju po kojem bi Imunološki zavod, zbog neisplate tri plaće radnicima, već početkom idućeg mjeseca mogao zatvoriti vrata.

Izvor: Al Jazeera