Oglasi

Imran Khan novi premijer Pakistana

Khan će trebati podršku nezavisnih i manjih stranaka, jer trenutno nema dovoljno mandata za formiranje većinske vlade.
Imran Khan je pridobio podršku 176 od 342 zastupnika u Narodnoj skupštiniEPA

Donji dom pakistanskog Parlamenta izabrao je u petak Imrana Khana, nekadašnju legendu kriketa za novog premijera, čime mu je otvoren put za formiranje koalicijske vlade.

Khan je pridobio podršku 176 od 342 zastupnika u Narodnoj skupštini, rekao je Asad Qaiser, predsjednik Parlamenta, a prenosi Reuters.

Khanov rival, Shehbaz Sharif iz Pakistanske muslimanske lige, prikupio je 96 glasova.

Pokret za pravdu u Pakistanu, stranka iz koje dolazi Khan, došla je na vlast na izborima 25. srpnja, no trebat će podršku nezavisnih i manjih stranaka, jer trenutno nema dovoljno mandata za formiranje većinske vlade.

Na Zapadu poznat kao uspješan sportaš i zavodnik, 65-godišnji Khan danas u Pakistanu prikazuje daleko konzervativnije lice te često sa sobom nosi tespih (brojanicu), pa promatrači ocjenjuju da igra na vjersku kartu.

Društvu dosta monopola na vlast

Njegovi ga pristaše, posebice mladi, vide kao osobu koja je nepodmitljiva i velikodušna te ističu da je, nakon unosne sportske karijere, dao izgraditi nekoliko bolnica i sveučilište.

Srednjem sloju društva je, tvrde analitičari, dosadila raširena korupcija i dosta im je istih lidera iz tradicionalnih stranaka proizašlih iz prestižnih obitelji koji su monopolizirali vlast u zemlji.

Pakistan je trenutno u nezavidnoj situaciji, jer mu prijeti ekonomska kriza i vjerojatno će zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, iako Khanova stranka PTI nije isključila mogućnost pomoći od Kine, najvećeg saveznika Islamabada.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.