Imigranti iz Francuske žele otići u Englesku

Francuske vlasti pokušavaju se izboriti sa sve većim brojem imigranata. Mnogima od njih cilj je doći do Engleske. U Calaisu na sjeveru zemlje, gdje se nalazi nekoliko hiljada imigranata, zvaničnici planiraju otvoriti specijalni centar u kojem će im pružati pomoć.

Dok stanovnici tog grada odlaze na posao, desetine imigranata idu prema luci. Svi imaju isti cilj – da pronađu bilo kakvo prevozno sredstvo koje će ih odvesti do Engleske.

Abdullah Yahya to pokušava mjesecima, od kada je izbjegao iz sudanskog regiona Darfur. Kaže da neće odustati.

„Želim otići u Englesku zato što u Francuskoj za mene nema života. Nemam kuću, hranu, odjeću, vodu. Nemam gdje da se okupam. Jedem samo jednom dnevno“, kaže Yahya.

On spava u takozvanoj Džungli, području punom improvizovanih kampova u kojem je trenutno smješteno 2.500 imigranata.

Neki od njih nekoliko puta su pokušavali da pređu granicu. Kažu i da su ih francuski policajci tukli i na njih bacali suzavac.

U kampovima je uglavnom mirno, ali ove sedmice došlo je do sukoba različitih grupa iz Eritreje i Etiopije. Vlasti sada šalju dodatnih 100 policajaca koji će patrolirati kampovima, ali i podići nove barikade oko njih.

„Kampovi odavno postoje u Calaisu. S obzirom na odlučnost imigranata da stignu do Engleske, nove sigurnosne mjere vjerovatno ih ni u budućnosti neće sprečavati da dolaze ovamo“, javlja reporter Al Jazeere Nadim Baba.

‘Žive kao životinje u džungli’

A to je ono s čim se slaže Marine Le Pen. Čelnica desničarskog Nacionalnog fronta, okružena pristalicama prošetala je Calaisom, gde je poručila da je Francuska preblaga i da bi jednostavno trebala da vraća imigrante kući.

Međutim, ima onih koji misle drugačije i koji smatraju da bi njena posjeta mogla da pojača tenzije.

„To je lako govoriti. Kao da kažete da bismo trebali zatvarati oči pred problemima i ostaviti građane Calaisa da se sami snalaze. Zahtijevati da se zakon provodi ne znači pojačavati tenzije, nego držati se vrijednosti naše republike“, kaže Le Pen.

„Istinski problem je to što imamo vladu koja tjera ljude da žive kao životinje u džungli. To predugo traje. Stvari bi u svakom trenutku mogle eksplodirati. Nije nam potrebna njena posjeta, potrebna nam je pomoć“, smatra Ferri Matteeuwsen, proimigrantska aktivistica.

Pomoć bi mogla stići već narednog mjeseca i to kroz centar za pomoć imigrantima, u kojem će moći da se okupaju i dobiju ljekarsku pomoć.

To ne znači i kraj kampova u Calaisu. Njih će biti, sve dok bude imigranata koji su spremni da rizikuju živote kako bi prešli kanal koji dijeli Englesku i Francusku.

Izvor: Al Jazeera