Imigracija u Britaniju najmanja u posljednjih pet godina

Britanska vlada planira uvesti ograničenja imigracije iz Evropske unije nakon što napuste taj savez 31. oktobra (EPA)

Imigracija u Veliku Britaniju do kraja marta ove godine bila je najmanja od 2013. godine, a veliki dio tog pada zabilježen je zbog manjeg broja migranata koji stižu iz drugih članica Evropske unije nakon referenduma o Brexitu 2016. godine, pokazale su službene brojke u četvrtak.

Rast imigracije bila je jedna od glavnih briga onih koji su se na referendumu odlučili za izlazak iz EU-a, no od tada ta zabrinutost pada.

Uprkos tome, vlada britanskog premijera Borisa Johnsona planira uvesti ograničenja imigracije iz EU-a nakon što Britanci napuste taj savez 31. oktobra.

U 12 mjeseci do marta u Veliku Britaniju uselilo je 612.000 ljudi, a iselilo se 385.000, čime je migracijski saldo na 226.000, najmanje od razdoblja do decembra 2013. godine, objavio je britanski državni statistički ured.

Ti se podaci temelje na novim eksperimentalnim metodama, kojima se pokušavaju zaobići prijašnji nedostaci koji su doveli do smanjivanja stvarne brojke dugoročnih migranata iz EU-a i precijenjivanja koliko je studenata iz država koje nisu u EU ostalo u Velikoj Britaniji nakon završetka obrazovanja.

Većina Britanaca za manju imigraciju

Čak i nakon tih promjena migracijski saldo migranata izvan EU-a je blizu rekordu od 236.000, zabilježenog u 12 mjeseci do septembra 2018. godine, te je do marta ove godine iznosio 219.000.

Značajno je pao broj EU imigranata, na 59.000 do marta, dok je 2015. godine ta brojka iznosila 218.000.

To je jedna od najnižih brojki u posljednjih deset godina, iako su su usporedbe samo približne, jer je statistička agencija tek od juna 2016. godine primijenila nove metode.

Istraživanje agencije ICM iz 2019. godine pokazalo je da 53 posto Britanaca želi smanjiti imigraciju, dok samo njih 13 želi povećanje.

Samo 21 posto ispitanika imaju izrazito negativan stav o imigraciji, nešto manje od onih koji imaju izrazito pozitivan, dok je većina ravnodušna oko tog pitanja.

Izvor: Agencije