IMF traži od G20 udvostručenje sredstava za krizne situacije

Georgieva je dodala kako je najvažnije da se podrže tržišta u usponu i privrede u razvoju (EPA)

Međunarodni monetarni fond (IMF) zatražio je u četvrtak od lidera Grupe20 (G20) da podrže Fond da udvostruči svoje kapacitete za finansiranje u vanrednim situacijama kako bi snažnije intervenirao na brzom širenju pandemiju korona virusa koja će, prema procjenama, izazvati globalnu recesiju 2020. godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Direktorica IMF-a Kristalina Georgieva je u poruci čelnicima 20 najvećih svjetskih ekonomija navela da dubina ekonomskog pada i brzina oporavka zavise od obuzdavanja pandemije i od toga „koliko budu snažne i koordinirane naše akcije monetarne i fiskalne politike“.

Ona je dodala kako je najvažnije da se podrže tržišta u usponu i privrede u razvoju, koje je naročito teško pogodila kriza, iznenadni prekid ekonomske aktivnosti, odliv kapitala, a neke od njih i oštar pad cijena robe koju izvoze.

„Moramo djelovati srazmjerno veličini problema“, poručila je Georgieva liderima G20.

Napominjući da su oni već poduzeli vanredne mjere kako bi spasili živote ljudi i zaštitili svoje ekonomije, šefica iMF-a je ocijenila kako je sad od presudnog značaja da se osigura ciljana fiskalna podrška ugroženim domaćinstvima i firmama kako bi mogli opstati i brzo se vratiti poslu.

Bankroti i otpuštanja

„Takva podrška će ubrzati mogući oporavak i osposobit će nas da se bolje borimo sa izazovima kao što su pritisak dugova i poremećeni trgovinski tokovi. U suprotnom, trebat će nam godine da se savladaju posljedice velikog broja bankrota i otpuštanja“, zaključila je ona.

Međunarodni monetarni fond raspolaže sa približno 1.000 milijardi američkih dolara finansijskih sredstava za reagiranje u nastaloj krizi i tijesno sarađuje sa Svjetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali su problemi ogromni, navela je čelnica Fonda.

Da bi se poboljšala sposobnost IMF-a za brzo reagiranje, Georgieva je zatražila od lidera G20 da podže udvostručenje finansijskih kapaciteta za vanredne situacije, povećanje globalne likvidnosti putem obimnog odobravanja SDR-a (Specijalnih prava vučenja), kao što je to urađeno tokom finansijske krize 2008-2009, kao i proširenje korištenja MMF-ovog swap mehanizma.

Georgijeva je također tražila od čelnika G20 da podrže zajednički poziv Fonda i Svjetske banke zvaničnim bilateralnim povjeriocima da olakšaju teret duga najsiromašnijim državama svijeta.

Izvor: Agencije