Oglasi

IMF traži od G20 udvostručenje sredstava za krizne situacije

Čelnica Fonda poručila šefovima 20 najvećih svjetskih ekonomija da se mora djelovati srazmjerno veličini problema.
Georgieva je dodala kako je najvažnije da se podrže tržišta u usponu i privrede u razvojuEPA-EFE

Međunarodni monetarni fond (IMF) zatražio je u četvrtak od lidera Grupe20 (G20) da podrže Fond da udvostruči svoje kapacitete za finansiranje u vanrednim situacijama kako bi snažnije intervenirao na brzom širenju pandemiju korona virusa koja će, prema procjenama, izazvati globalnu recesiju 2020. godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Direktorica IMF-a Kristalina Georgieva je u poruci čelnicima 20 najvećih svjetskih ekonomija navela da dubina ekonomskog pada i brzina oporavka zavise od obuzdavanja pandemije i od toga „koliko budu snažne i koordinirane naše akcije monetarne i fiskalne politike“.

Ona je dodala kako je najvažnije da se podrže tržišta u usponu i privrede u razvoju, koje je naročito teško pogodila kriza, iznenadni prekid ekonomske aktivnosti, odliv kapitala, a neke od njih i oštar pad cijena robe koju izvoze.

„Moramo djelovati srazmjerno veličini problema“, poručila je Georgieva liderima G20.

Napominjući da su oni već poduzeli vanredne mjere kako bi spasili živote ljudi i zaštitili svoje ekonomije, šefica iMF-a je ocijenila kako je sad od presudnog značaja da se osigura ciljana fiskalna podrška ugroženim domaćinstvima i firmama kako bi mogli opstati i brzo se vratiti poslu.

Bankroti i otpuštanja

„Takva podrška će ubrzati mogući oporavak i osposobit će nas da se bolje borimo sa izazovima kao što su pritisak dugova i poremećeni trgovinski tokovi. U suprotnom, trebat će nam godine da se savladaju posljedice velikog broja bankrota i otpuštanja“, zaključila je ona.

Međunarodni monetarni fond raspolaže sa približno 1.000 milijardi američkih dolara finansijskih sredstava za reagiranje u nastaloj krizi i tijesno sarađuje sa Svjetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali su problemi ogromni, navela je čelnica Fonda.

Da bi se poboljšala sposobnost IMF-a za brzo reagiranje, Georgieva je zatražila od lidera G20 da podže udvostručenje finansijskih kapaciteta za vanredne situacije, povećanje globalne likvidnosti putem obimnog odobravanja SDR-a (Specijalnih prava vučenja), kao što je to urađeno tokom finansijske krize 2008-2009, kao i proširenje korištenja MMF-ovog swap mehanizma.

Georgijeva je također tražila od čelnika G20 da podrže zajednički poziv Fonda i Svjetske banke zvaničnim bilateralnim povjeriocima da olakšaju teret duga najsiromašnijim državama svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.