Imenovano 150 advokata za suđenja za ratne zločine na Kosovu

Još 41 osoba, od kojih njih 28 u odsutnosti, osuđeno je na doživotnu kaznu zatvora (Ilustracija)

Za više od godinu i pol dana na popis odvjetnika koji će raditi kao branitelji osumnjičenih i optuženih ili kao opunomoćenici žrtava u postupcima pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu (Specijalizirana vijeća i Specijalizirano tužiteljstvo Kosova) imenovano je ukupno 150 odvjetnika.

Oni dolaze iz Srbije i sa Kosova te iz Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Italije, SAD-a, Nizozemske, Argentine, Albanije, Nigerije, s Novog Zelanda, Kanade i Libanona.

Popis imena objavljen je u cjelosti na stranicama suda, čije je sjedište u Den Haagu.

Koga će oni braniti, odnosno zastupati, još nije poznato, jer još nije podignuta nijedna optužnica, pa se ne zna ni tko su optuženi, ni tko bi mogao biti oštećeni, odnosno žrtva.

Ni suđenja, ni optužnica

Ovo je treći krug objavljenih imena, počev od kraja 2017. godine, a postupak podnošenja prijava je i dalje otvoren, navodi se na stranicama suda.

Sud, službenog naziva Specijalizirana vijeća i Specijalizirano tužiteljstvo Kosova, u funkciji je skoro dvije godine, ali suđenja još nisu počela, jer nema optužnica.

Iako se već godinama najavljuje podizanje prvih optužnica sa zvučnim imenima, to se još nije dogodilo.

Specijalizirana vijeća i Specijalizirano tužiteljstvo Kosova imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih kaznenih djela prema zakonima Kosova u vezi s navodima iz izvještaja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe s početka 2011. godine.

Izvor: Agencije