Imenovan novi zapovjednik vojne obavještajne službe Egipta

Egipatska vojna obavještajna služba igra vodeću ulogu u donošenju odluka na najvišem nivou (EPA)

Egipat je imenovao general majora Khaleda Megawera za zapovjednika vojne obavještajne službe te zemlje, kako bi naslijedio na tom položaju Mohameda al-Shahata, saopćila su u nedjelju dva sigurnosna izvora za Reuters.

Egipatska vojna obavještajna služba igra vodeću ulogu u donošenju odluka na najvišem nivou, zauzimajući otvoreniju poziciju otkako je aktuelni predsjednik Abdel Fattah al-Sisi predvodio vojni udar 2013. godine u kome je svrgnuo prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika Muslimanskog bratstva.

Razlog za smjenu nije poznat

Izvori nisu pružili razlog za smjenu al-Shahata, ali je Sisi smijenio nekoliko visokorangiranih zvaničnika u vojsci, ministarstvu unutrašnjih poslova i u općoj obavještajnoj službi u proteklih par godina.

Sisi je imenovao bliskog saradnika,  general majora Abbasa Kamela, za zapovjednika opće obavještajne službe u junu, dvije sedmice nakon to je smijenio ministre odbrane i unutrašnjih poslova.

Megawer je ranije obavljao dužnost zapovjednika vojnog obavještajnog tijela, komandanta Druge terenske armije, i bio je vojni ataše u egipatskoj ambasadi u Washingtonu.

Izvor: Agencije