Ime Makedonije, glavno predizborno pitanje

Hoće li u sljedećem predsjedničkom mandatu biti riješen problem imena koji Makedonija ima s Grčkom – glavno je pitanje za sve predsjedničke kandidate na predstojećim izborima. Rješavanje tog pitanja bi otvorilo put ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Makedonija peti put bira predsjednika, u dva kruga – 13. i 27. aprila.

Okupljene pristalice stranke VMRO-DPMNE kod spomenika Aleksandra Makedonskog podržavaju predsjednika Gjorga Ivanova za još jedan mandat. Došli su iz svih dijelova država. Uz stranačke zastave, predsjednik stranke Nikola Gruevski im poručuje da su dio “historijske političke epohe”.

“Postoji velika razlika između malodušnosti i ponosa. Sada ponosno stojimo ispred naših heroja, glasno pjevamo himnu, a prije se šapćući govorilo o njima”, ističe Gruevski.

Rad i reforme

Aktuelni makedonski lider i kandidat VMRO-DPMNE-a Ivanov, koji traži podršku birača za novi petogodišnji mandat, kaže da se zemlja kreće naprijed.

“Mi radom i reformama gradimo Evropu u Makedoniji i integriramo Makedoniju u Evropu”, kazao je.

Međutim, put ka Evropi Grčka godinama blokira zbog neriješenog spora o imenu Makedonije.

“Status quo o imenu i sukobljavanja o rješenju glavna su tema stranačkih izbornih kampanja posljednjih godina, od onih lokalnih, pa sve do predsjedničkih“, javlja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

U selu Vrapčište, na sjeverozapadu države, veliki dio stanovništva odavno živi u državama EU-a, iselili su se. Ilaz Halimi, predsjednički kandidat Demokratske partije Albanaca, u opuštenoj atmosferi svojim pristalicama obećava rješenje problema imena – formirat će ekspertnu grupu.

“Ako su nam predložena rješenja Matthewa Nimetza za ime zemlje neprihvatljiva, onda možemo dati naš prijedlog”, govori Halimi.

Crvena linija

Za opoziciju spor o imenu nije tema za javne mitinge. Opozicione pristalice euforično su u Skoplju pozdravile kandidata SDSM-a Stevu Pendarovskog, koji smatra da građane više interesira zašto nedostaje posla i infrastrukturnih projekata. O sporu je zato govorio u debati sa svojim protivnicima.

“Pozicija države Makedonije podrazumijeva naš dogovor o tome dokle možemo ići u budućim pregovorima s Grčkom, koje su naše crvene linije. Grčka, kada je riječ o tome, godinama ima jasnu poziciju”, ističe Pendarovski.

A gdje su te crvene linije – nijedan ih predsjednički kandidat javno ne spominje, iako se svi slažu kako moguće rješenje pitanja imena ne smije zadirati u identitet Makedonaca.

Izvor: Al Jazeera