Srbija dobila novu vladu, Brnabić drugi put premijerka

Ova vlada bit će vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta, najavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić predstavljajući zastupnicima novu vladu (EPA)

Srbija je večeras dobila novu vladu koju su većinom glasova izabrali zastupnici nakon glasanja javnom prozivkom, javio je Tanjug.

Za novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić, glasalo je 227 zastupnika, protiv je bilo pet, a uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 posto članova novog kabineta su žene.

Nakon glasanja premijerka i članovi njenog kabineta svečano su položili zakletvu čime je počeo da im teče mandat.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Imamović: Nećemo glasati za vladu kontinuiteta

Zastupnik Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je ranije danas da ta zastupnička grupa neće podržati novu srbijanku vladu, upravo zato što je to vlada kontinuiteta.

“Mi kao kontinuitet vidimo progon neistomišljenika, gušenje građanskih sloboda, gušenje slobode medija, brutalni obračun sa svima koji misle drugačije”, rekao je Imamović u Skupštini Srbije, prenosi Tanjug.

On je dodao da u ekspozeu, koji je mandatarka predstavila u skupštini, nije čuo nijednu mjeru koja se tiče uključivanja Albanaca i Bošnjaka u institucije poput sudova i tužilaštva.

Imamović smatra i da Srbija treba da se suoči sa prošlošću, napominjući da će oni kao predstavnici Bošnjaka nastaviti da insistiraju na tome da se zabrani negiranje “genocida u Srebrenici”.

Šef zastupničke grupe manjina Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi također je podržao Imamovića.

“Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak ni Slobodan Milošević, ali eto gospoda Vučić i Dačić pokazali su se efikasniji od svojih ideopolitičkih očeva. Ova koalicija takozvanog desnog i lijevog centra, proizvela je kao nikad do sad u pluralističkoj Srbiji, totalitarnu vlast. Naravno preko izbornog procesa, kao i svi moderni totalitarizmi i autoritarizmi”, rekao je Kamberi.

Brnabić: Počeli smo vjerovati u sebe

Ova vlada bit će vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta, najavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić predstavljajući zastupnicima srbijanskog parlamenta novu vladu, ministre i šest ključnih ciljeva u budućem mandatu, prenijela je Hina.

Brnabić je istaknula strateške prioritete – nastavak borbe protiv COVID-a 19, očuvanje državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, borba protiv organiziranog kriminala i mafije, očuvanje neovisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije u unutarnjoj i vanjskoj politici, vladavinu prava i daljnje ekonomsko jačanje države, zatraživši podršku zastupnika za svoj program.

“Srbija je danas zemlja koja je prestala nizati povijesne poraze i postala zemlja koja pobjeđuje. Počeli smo vjerovati u sebe, vlastite kapacitete i vlastiti uspijeh. Ne međunarodnom planu Srbija je zemlja koju se poštuje i uvažava, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uvjeti”, istaknula je Brnabić kojoj je, poslije pobjede Srpske napredne stranke na junskim izborima, povjeren drugi mandat da vodi buduću vladu.

Ko su ministri u novoj Vladi Srbije

Ministar vanjskih poslova je dosadašnji generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković. Ministar unutrašnjih poslova je dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin. Za ministricu trgovine, turizma i telekomunikacija izglasana je dosadašnji državni sekretar tog ministarstva Tatjana Matić, prenosi agencija Anadolija.

Ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture je generalni direktor hotela “Mona” Tomislav Momirović, ministar finansija ostaje Siniša Mali, za ministricu privrede izabrana je generalni direktor PPT “Namenska” u Trsteniku Anđelka Atanasković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostaje Branislav Nedimović.

Ministrica zaštite životne sredine je dosadašnja predsjednica opštine Savski venac Irena Vujović, za ministricu rudarstva i energetike dosadašnja ministrica saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ministrica pravde je Maja Popović, a ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Za ministra odbrane izabran je dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministrica kulture i informisanja je prošla predsjednica Skupštine Maja Gojković.

Za ministricu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja izglasana je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja ostaje Zlatibor Lončar, kao i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Za Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja izabran je dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić, dok Ministarstvo za eurointegracije ostaje Jadranki Joksimović.

Nova tri ministarstva, odnosno Ministarstvo za brigu o selu vodit će Milan Krkobabić, ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je doskorašnja narodna zastupnica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić, a za ministra za brigu o porodici i demografiji izabran je Ratko Dmitrović iz Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića.

Izvor: Agencije