Imamoglu se ponovo kandidira za gradonačelnika Istanbula

Imamoglu je uvjeren da će ponovo pobijediti 23. juna uprkos, kako kaže, krađi njegove tijesne pobjede u martu nad kandidatom vladajuće AKP partije (EPA)

Ekrem Imamoglu, “svrgnuti” gradonačelnik Istanbula izjavio je da će sljedećeg mjeseca povesti novu bitku za tursku demokratiju, kada se opet bude kandidirao na ponovljenim izborima.

On je uvjeren da će ponovo pobijediti 23. juna uprkos, kako kaže, krađi njegove tijesne pobjede u martu nad kandidatom Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i smatra da osim ovoga postoje i neka važnija pitanja u vezi izbora.

“Izbori u Istanbulu postali su simbol demokratije, to je sada očigledno. Mi imamo odgovornost prema demokratiji u onoj mjeri koliko je velika naša odgovornost prema Istanbulu”, rekao je u razgovoru za Reuters.

Poništeni izbori

Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika manje od tri sedmice kada je u ponedjeljak, nakon niza žalbi Erdogana i njegove stranke AKP, Centralna izborna komisija (ISK) poništila glasanje i pozvala na ponavljanje izbora, navodeći nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mjestima.

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije (CHP) bio predsjednik istanbulske općine Beylikduzu, a u četvrtak se vratio u taj dio grada, kako bi pokrenuo svoju drugu kampanju protiv bivšeg premijera Binali Yildirima , koga je upravo pobijedio na prvom glasanju 31. marta.

Do tog trenutka , AKP i njeni prethodnici upravljali su najvećim gradom Turske 25 godina i raspolagali budžetom od blizu četiri milijarde dolara, a sam Erdogan, najdominantnija figura u turskoj politici od osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka, započeo je svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula prije nego što je njegova AKP partija pobijedila na nacionalnim izborima 2002. godine.

Imamoglu je izjavio da je tokom kratkog vremena koje je proveo kao gradonačelnik utvrdio visok nivo rasipništva prethodne vlasti, i da želi to da predoči biračima u narednih mjesec i po dana.

Alternativni načini

On je rekao da se do sada prijavilo više od 100.000 volontera da pomogne njegovoj kampanji, koja će se također fokusirati i na pronalaženje alternativnih načina prenošenja njegovih poruka biračima u situaciji kada su suočeni sa ogromnim brojem provladinih medija.

Imamoglu je naglasio i da će njegova kampanja biti slična onoj martovskoj i da će naglasak biti na pozitivnim porukama i bez agresivnog stila koji je uobičajen u turskoj politici.

On je rekao da ga iskustvo sa poništavanjem izbora nije promijenilo i da je njegov bijes usmjeren samo ka onima koji su odgovorni za tu odluku.

“Naša kampanja je počela. Ponovo ćemo se smijati, sa toplinom i iskrenošću, ali naravno da sam ljut na nekolicinu ljudi koji su zadali najveći udarac demokratiji”, naglasio je Imamoglu.

Dodao je da zadržava povjerenje u dalju političku perspektivu zemlje. “Demokratija neće nestati, savjest i osjećanje za pravdu dovest će ovu zemlju u demokratiju. Zbog toga uopće nemam straha. “

Imamoglu nije želio da otkriva svoje buduće političke planove, na kraju razgovora za Reuters poručio je da trenutno razmišlja samo o tome kako da ispravi krađu kojoj je demokratija bila izložena i da Istanbul dobije vladu kakvu zaslužuje, navodi agencija.

Izvor: Agencije