Imamoglu: Poništenje izbora u Istanbulu je izdaja

Ekrem Imamoglu je u Istanbulu osvojio 13.000 glasova više od bivšeg premijera Binalija Yildrima (EPA)

Gradonačelnik Istanbula iz redova oporbe Ekrem Imamoglu nazvao je “izdajom” odluku izbornog povjerenstva o poništenju njegovog izbora na čelo grada, nakon žalbe koju je podnijela Partija pravde i razvoja – AKP predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Oni koji u ovoj zemlji donose odluke su možda počinili izdaju. Ali, mi nikada nećemo odstupiti – zadržite nadu”, rekao je on nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo poništiti izbore na kojima je 31. ožujka pobijedio.

Imamoglu je pozvao svoje pristaše da se ne predaju, poručivši da će zajedno pobijediti.

No Erdoganov glasnogovornik Fahrettin Altun nazvao je poništavanje izbora “pobjedom turske demokracije, jer će time biti osigurano da rezultati izbora odražavaju volju birača”, prenosi AP.

Dogovori opozicije

U utorak se sastao s čelnicima oporbe kako bi osmislili strategiju nakon najnovije odluke izbornog povjerenstva o poništenju izbora u Istanbulu.

Također će se u Ankari sastati sa šefom svoje Republikanske narodne partije – CHP Kemalom Kilicdarogluom i čelnikom stranke Desnica Meralom Alsenerom.

Odluka o poništenju izbora donesena je nakon što je AKP podnio više žalbi zbog “velikog broja nepravilnosti”, koje su dovele u pitanje valjanost izbora.

Imamoglu je odnio pobjedu u Istanbulu s 13.000 glasova više od bivšeg premijera i kandidata AKP-a Binalija Yildrima.

Izvor: Agencije